Atatürk ülkeyi kurtarmak için 16 Mayıs 1919 günü İstanbul’dan Samsun’a doğru Bandırma vapuruyla yola çıkmış ve...

Atatürk ülkeyi kurtarmak için 16 Mayıs 1919 günü İstanbul’dan Samsun’a doğru Bandırma vapuruyla yola çıkmış ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmıştır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında gençlerin önemini görmüş onlara ayrı bir değer vermiştir. Gençlerin fikirleri Atatürk için daha büyük bir önem arz etmiştir. Atatürk’e göre “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

Atatürk’ün Samsun’a ayak basışı tarihimiz açısından en önemli olaylardan birisidir. Birinci Dünya Savaşı sonunda çaresiz kalan bir millet için çareler arayan bir komutanın Samsun’a ayak basmasıyla adeta Atatürk Samsun’da bir güneş gibi doğmuştur. Bu büyük liderin ortaya çıkmasıyla umutlar yeşermiş ve kurtuluş yolu açılmıştır.

İngilizlerin 9 Mart 1919 tarihinde stratejik açıdan Karadeniz’den orta Anadolu’ya açılan en güvenli yer olan Samsuna çıkmasıyla bir Türk subayının emrindeki askerleri alarak tepki olarak dağlara çıkması gözleri Samsun’a çekti. İngilizler tarafından Türk halkı silahlanıyor şikâyetleriyle bölgeye olağanüstü yetkilerle donatılmış bir kumandan gönderilmesi istendi. Bölgeye Mustafa Kemal Atatürk gönderildi. Atatürk bir göz istiyordu Allah iki göz vermişti. Atatürk uzun zamandır Anadolu’ya geçmek için fırsat kolluyordu. Bu fırsat eline geçmişti. O’nu bekleyen ve O’na güvenen bir “Türk Milleti” ne doğru yola çıktı. Beraberinde gemi kaptanı 18 kişi bu seyahate eşlik ediyordu. Bu kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra Bandırma vapuruyla Samsun’a gitmek üzere Galata rıhtımından yola koyuldular. 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü akşamı İnebolu’ya vardılar. 19 Mayıs 1919 günü Samsuna çıktı. Atatürk, İstanbul’dan Samsun’a kadar giyimiyle kuşamıyla tam bir askerdi. Ancak Samsun’a ayak bastığı günden itibaren sivil kıyafetle hareket edecekti.

Samsun’da gördüğü manzara çıkışında gördüğü manzara hiç parlak değildi. Şehir İngiliz işgal kuvvetlerince ele geçirilmişti. Her yerde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Halk sahipsizdi. Atatürk bugün müze olarak kullanılan Mantıka Palas’ta kaldı. Burada sorunları düşündü. Uykusuz geceler gemi yolculuğundan sonrada devam ediyordu. Bu yolculuk milletimiz için bir dönüm noktası oldu. Bu bir milletin kurtuluş hikâyesinin başlangıcıydı. Atatürk Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 gününü bu tarihin önemi nedeniyle Türk gençliğine armağan etti.

Atatürk “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.

Atatürk’ün ayrıca “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir” demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle ve benimsemekle mümkündür. Cumhuriyetin kurulmasına giden yolda yaşanan zorlukları idrak etmeli ve atamızın mirasına sahip çıkmalıyız.