Ülkemizde Atatürk’ün “Azami tasarruf şiar-ı millimiz olmalıdır” sözü ilke olarak kabul edildi. Bu doğrultuda 1929 Dünya ekonomik buhranı Türkiye Ekonomisi üzerinde olumsuz etkilere yol açma eğiliminde olduğundan bu etkinin kontrol altında tutulması ve ekonomide milli iktisat politikasının izlenmesi kaçınılmaz oldu.
Dış ticaretin kontrol altında olduğu denetlenen ve korumacı bir milli sanayileşme stratejisi benimsendi. 1930 yılı Türkiye için sanayileşmenin başlangıcıydı. Yerli ürünlerin ihracat fiyatlarının negatif dalgalanmalara karşı korunması, ithalatta seçici bir kota uygulaması politikaları gündeme geldi. İthal mallar yerine yerli üretimin ve tüketimin özendirilmesine önem verildi.
13 Aralık 1930 tarihinde İsmet İnönü TBMM’de yaptığı konuşmada iktisadi mücadelede önemli şeyin milli sermaye olduğunu belirttikten sonra tasarrufun öneminden şöyle bahsediyordu. “Her ailenin mütevazı varidatından artırarak bir köşeye vazedeceği meblağlarla, asıl esas olan milli sermayelerimiz kendi kendine teşekkül edecektir. Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti halkı, bilhassa büyük sermayelerin küçük tasarruflarla teşekkül ettiği hususunu tenvir etmekle mükelleftir.”
Bu konuşmanın ertesi günü bu politikalara işlerlik kazandırabilmek için “milli iktisat” bilincinin yaratılması ve yerli malı kullanmaya teşvik edilmesi amacıyla 14 Aralık 1929 tarihinde Ankara’da “Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti” kuruldu.
Milletvekilleri ve üst düzey bürokratlarca kurulan Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti’nin kuruluş amacı fertler arasında tasarruf ve iktisat fikirlerinin geliştirilmesini sağlamaktı.
Cemiyetin ana faaliyet alanları, yerli malı kullanımını yaygınlaştırmak, tasarruf alışkanlığını geliştirmek ve yurt sevgisi oluşturmak olan cemiyetin kuruluşunun gayesi şuydu.
Halkı israfla mücadele ettirmek, hesaplı, tutumlu ve tasarruflu yaşamaya ve tasarrufa alıştırmak, yerli malları tanıtmak, sevdirmek ve kullandırmak, yerli malların miktarını, çeşitlerini ve kalitesini arttırmak, yerli mallarının üretimini ve sürümünü artırmak ve bu vesileyle de milletin huzurlu mutlu ve iyi yaşamasını temin etmek.
Çalışmaları “İktisat Encümeni” ve “Neşriyat Encümeni” kurulları tarafından yürütülen cemiyetin mali kaynaklarını üyelik aidatları ve bağışlar oluşturuyordu.
Cemiyet, bir sanayi programı geliştirme ve sanayi kesiminin örgütlenmesi amacıyla 1930 yılında Ankara’da Birinci Sanayi Kongresi düzenledi.
Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti, ulusal basın ve vilayet gazeteleri yoluyla halkı tasarruflu yaşamaya ve yerli malı kullanmaya bilinçlendirmeye çalışıyordu.
Ulusal basın, Atatürk’ün tasarruf konusunda halka örnek uygulamalarını haber yaparken, vilayet gazeteleri de tasarruf konulu şiir ve sloganları kullanıyordu. Cemiyetin en önemli yayınlarından bir tanesi 1930-1936 yılları arasında aylık yayımlanan “İktisat ve Tasarruf” dergisiydi.
Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti 1933 yılında Tasarruf dergisiyle ilgili şu duyuruyu yapıyordu. “Mecmuamız geniş halk yığınlarına hitap eden bir mecmua olduğu için her itibarla sade ve açık olmaya mecburdur. Dar bir okuyucu zümresine hitap eden mecmualar gibi ağır mevzulara dalamaz.”
Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyet’in adı 1938’de “Ulusal Ekonomi ve Artırma Kurumu”, 1947’de “Milli Ekonomi ve Artırma Kurumu” olarak değiştirildi.