Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını 23 Nisan 1921’den itibaren milli bayram olarak kutlanmaya başlandı. Milli Bayrama dair kanun 23 Nisan 1921’de kabul edildi ve 2 Mayıs 1921’de yürürlüğe girdi. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza Atatürk sayesinde değer verilmeye başlandı.
TBMM’nin 23 Nisan 1920’de açılmasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra 23 Nisan 1921 günü mebuslar, 23 Nisan gününün millî bayram olarak kutlanmasını teklif etti, tartışmalı geçen gündem sonunda, Kanun oylanmış ve kabul edildi.
Kanunun birinci maddesinde, “23 Nisan günü milli bayramdır.”;
İkinci maddesinde ise “İşbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur.” hükmü yer almaktaydı.
1921’de milli bayram olarak kabul edilen 23 Nisan, 1927’de Atatürk’ün himayelerinde bir ilk olarak Çocuk Bayramı olarak kutlandı.
27 Mayıs 1935’te çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” adını aldı.
20 Nisan 1983’ten itibaren de 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın adı, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirildi.
Türkiye çocuklara bayram hediye eden Dünyanın ilk ülkesi oldu.
İlk kez 1979 yılında 6 ülkenin iştirakiyle dünyanın birçok yerinden çocuklar bayram için Türkiye’ye geldi. Adeta Dünya çocuk bayramına dönüştü. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl kutlanıyor.
Mustafa Kemal Paşa geleceğin teminata olan çocuklara büyük önem vermekteydi. 1927’den itibaren Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramlarında, balolar eğlenceler düzenlendi.
Baloların çoğuna Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başvekil İsmet Paşa ve Millet Meclisi Reisi Kazım Paşa, mebuslar eşleri ve çocuklarıyla katıldı.
Bayram, Himaye-i Etfal de bakım altında olan çocuklarla birlikte kutlandı.
1929 yılından itibaren Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin isteği ile 23- 29 Nisan arası Çocuk Haftası olarak ilan edildi. Çocuklar TBMM’yi ziyaret etmeye başladı.
Atatürk, Mecliste makam odasında çocukları ağırlayarak onlarla sohbet etti ve çocuklara verdiği değeri gösterdi.
1970’li yıllara gelindiğinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı geniş kitlelere ulaştı.
UNİSEF 1979 yılını Uluslararası Çocuk yılı olarak ilan etti. Yabancı ülkelerin katılımı ile TRT Uluslararası Çocuk şenliğinin ilki gerçekleştirildi. Türkiye’nin tanıtımına ve dünya barışına büyük katkı sağlayan bu muhteşem organizasyonda çocuklar aracılığı ile Dünyaya barış mesajları verildi. Her ülke kendi kültürünü, yerel kıyafetlerini ve danslarını tanıtmak fırsatını yakaladı. Bu muhteşem uluslararası organizasyona 90 civarında ülkeden 50 bini aşkın çocuk katıldı. Uluslararası çocuk şenliklerine katılımın her geçen yıl daha da artması üzerine bayram uluslararası bir nitelik kazandı.
1981 yılına kadar “Milli Hâkimiyet ve Çocuk Bayramı” adı ile Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından organize edilen törenler bir Kanun hükmünde Kararname ile “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır” hükmü ile yeniden adlandırılarak organizasyonu Millî Eğitim Bakanlığı’na devredildi.
2013 yılından sonra değişik uygulamaya geçildi ve makamlara çocuk oturtulması işi kaldırıldı.
Çocuklara özellikle korunmaya muhtaç çocuklara verdiğin değer için minnettarız Atam.
Bugün din kisvesi altında kurulan evlerde çocuklara tecavüz edildiğini gördükçe, öğrendikçe senin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha iyi anlıyoruz.
Bugün 23 Nisan
Mustafa Aydemir
Yorumlar