Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün “Emeklilerin yıl sonunu bekleyecek takati kalmamıştır. Zam talebimizi revize...

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün “Emeklilerin yıl sonunu bekleyecek takati kalmamıştır. Zam talebimizi revize ediyoruz. Emekli aylıklarına bir an evvel kök ücrete yansıyacak şekilde 8 bin 77 lira seyyanen iyileştirme istiyoruz.” dedi.

Emeklilerin yarısından fazlası 7500 TL emekli maaşı alıyor. Bunun adına da “Yaşlılık aylığı” denilmesi emeklileri kızdırıyor. En fakir emeklilerin Türkiye’de olması Avrupalıları çatlatıyor!

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan : “… Bu çerçevede, enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme gerçekleştirdik.

2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58’e yükselttik.

2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33’e güncelledik.

2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15’e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

… Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecine başladık. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırmayı gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendireceğiz.

… Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip ediyoruz. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Bu kapsamda, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz.

… İfade ettiğim gelişmeler sonucunda mayıs ayı itibarıyla 12 aylık birikimli cari açığımız 60 milyar dolardır.

… Tüm araçlarımızı enflasyon tekrar tek haneye ve orta vadeli hedefimize gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. ” dedi.

Enflasyondaki artışa, cari açık ve kurdaki artışın eşlik etmesi ile parasal sıkılaştırma ortaya çıkar. Sıkı para politikası ile merkez bankası piyasa şartları gereği para arzını kısmaya yönelik girişimde bulunur.

Yukarıdaki tahminlere ve sözlere bakıldığında 2025 yılına kadar umutlar başka bahara kalmış gözüküyor. 60 milyar dolar cari açık itiraf edilmiş durumda… Para arzının kısılacağı kademeli olarak artırılacağı da itiraflar arasında…

Ayrıca emekli bu sözlere neden inansın? Güven sağlanamayan bir toplumda emeklinin boş vaatlere zaten karnı tok.

Emeklinin küçük bir bölümüne yapılan düşük maaş artışıyla ve çoğu 7500 TL aylık alan emeklilere zam yapılmaması emekliyi kaderine terk etmekten başka işe yaramadı. Aylığına zam geleceğini zanneden emekli kardeşim acı gerçeği bankaya gittiğinde öğrendi. Baktı ki zam yok.

Ekonominin acı reçetesinin emekliler üzerine fatura edilmesi emeklileri canından bezdirdi. Emekli isyanda…

Emekli “Ölüm kalım savaşında…”

Emekliler çözümü Parlamento’da arıyor.

Kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Kamu işçisini ve memurunu nasıl ortada bırakmadıysak, çalışanından emeklisine hiç kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza gösteremeyiz. ” açıklamasında bulundu. Emekli de haklı olarak bu sözün bir an evvel yerine getirilmesini bekliyor.

Emekli ülke ekonomisinin kurtuluş reçetesi değildir.

Emeklinin sabrı tükendi. En sonunda Temmuz ayının son günlerinde meydanlara indi sesini yükseltti. Emekli yine bir an evvel istediği miktarda artışın kendisine verilmesini bekliyor.

Cumhur ittifakına dahil partiler de emeklileri destekliyor.

Son söz:“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken, bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur. Mustafa Kemal Atatürk”