Prof. Dr. ÇETİN GÖKSU

Dünya, enerji kaynaklarına bağımlılığın ne denli kırılgan bir sistem yarattığını bir kez daha görüyor. Ortadoğu’da yaşanan çatışmalar ve petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş, yalnızca ekonomik dengeleri değil, toplumların güvenini ve geleceğe olan inancını da sarsıyor.

Bugün karşı karşıya olduğumuz gerçek şudur:

Petrole bağımlı, sömürgeci bir uygarlık, yalnızca ekonomik değil; siyasal, toplumsal ve insani dengeleri sarsan, ulusal egemenliği ve hatta varlığı tehdit eden stratejik bir risk yaratmaktadır. Enerjide kendine yeterlilik sağlayamayan ülkeler için bu durum, bağımsızlığın ve özgürlüğün önündeki en büyük engeldir.

Bu tablo, enerjide bağımsızlığın ve sürdürülebilirliğin ne kadar hayati olduğunu açıkça göstermektedir. Artık insanoğlu, enerji krizlerinin yol açtığı felaketleri beklemeden, kendi geleceğini güvence altına almanın yollarını aramak zorundadır.

İşte bu noktada Güneş Uygarlığı sadece bir fikir değil; insanlığın geleceği için somut bir gerekliliktir. Güneş enerjisi sınırsızdır, temizdir ve tüm insanlığa aittir. Ona dayalı bir uygarlık; savaşların değil barışın, bağımlılığın değil özgürlüğün, tüketimin değil üretimin temelini oluşturacaktır.

Güneş Uygarlığı; yalnızca enerji sorununu çözmekle kalmaz, toplumları güçlendirir, doğayla uyumlu bir yaşam biçimi sunar ve ulusal egemenliği güvence altına alır.

Bugün, yıllardır dile getirdiğimiz vizyon artık bir seçenek değil, zorunluluk haline gelmiştir. İnsanlık tarihinin bu kritik eşikte, Güneş Uygarlığı’nı inşa etmek için harekete geçmelidir.

Dünyadaki enerji krizlerine son verecek Güneş Uygarlığı Çalışma Grubu’na, bulunduğu şartlar ne olursa olsun katılmaya ve birlikte çalışmaya davet ediyoruz.