Bugünlerde herkes ana muhalefet partisini, Cumhuriyet Halk partsini konuşuyor. Bir kısım yurttaşımızda CHP’nin kuruluş ayarlarına dönmesi gerektiğini dillendiriyor. Benim de aklıma kuruluş günlerinde partiye amblem arayışları düştü. Altı ok nasıl parti amblemi olmuştu? Dönemin canlı tanıklarının anılarından “ Atatürk’ün Bilinmeyen Anıları” ve “Gün Aşımı, Haydar Köprülüoğlu” kitaplarından bu makale oluştu.


“Altı Ok: O yıl içinde tanınmış Arkeolog Mahmut Akok mahallemizde 'Sarıbağ Sokağı'na taşınmışlardı, Oğlu Oğuz Can ve kızı Çiçek, Hacıbayramlı çocukların arasına katılmıştı. Bisiklete binmeyi çoğumuz Can'ın 'Düldül' adını verdiği bisikletinde öğrenmiştik.

Mahmut Akok, Başbakanlığa bağlı dairede çalıştığı yıllarda, CHP'nin simgesi olan 'altı ok'u çimiş, çizdiği Atatürk tarafından kabul görmüş.

Münir Hayri Egeli. yayınladığı 'Atatürk'ün Bilinmeyen Anıları' kitabında konuyu şöyle anlatmaktadır.

"Bir gün Recep Peker, beni çağırdı:

'Halk Partisi'nin sembolü olmak üzere bir şeyler çizmeni istiyorum' dedi.

Hemen işe koyuldum çünkü yapacağım işin eninde sonunda Ata'ya ulaşacağını biliyordum. Sonunda yaptığım örnekleri Halkevi Başkanı'nın masasının üzerine bıraktım. Atatürk bunları görmüş ve Başkan Nati Atuğ'dan sormuş o da bunların benim krokilerim olduğunu arz etmiş,

Sonunda Atatürk beni çağırdı. Bana:

'Bunlar ne' diye sordu.

Bende:

'Efendim partinizin amblem eskizleri' dedim.

Atatürk:

'Senin başka işin yok mu?' dedi. Sonrada Nafi Atuğ'a dönerek:

'Recep'in işi yok böyle şeylerle uğraşır. Bizi faşist partilere çevirecek' deyip o

şekilde reddetmişti."

Münir Hayri Egeli'nin çizdiği eskizleri partiyi nasıl simgeliyordu bilmiyoruz ama kitap aym anıda Recep Peker, 'altı ok'ları, yanında görevli bulunan Mahmut Akok'a çizdirmiş olduğunu yazmaktadır. 'Sarıbağ' sokağın kesiştiği alt sokağa da bu nedenle 'Altıok' adı verilmişti, Günümüzde bu sokağın adı 'Ocak'tır.”


Esen Kalın.