Geçtiğimiz günlerde çıkarılan bir kanunla, konutların en fazla yüz gün süreyle kiralanması “turizm amaçlı” kiralama sayıldı. Yüz günden fazla süreli yapılan kiralamalar bu Kanunun kapsamı dışında bırakıldı. Her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında da bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacak.
Kiralama sözleşmesi yapılabilmesi için ilgili bakanlıktan izin alınması ve Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaketin, kiralanan yerin girişine asılması zorunlu hale getirildi. Asılmaması halinde Bakanlıkça yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. Asılması için on beş gün süre tanınacak ve yine asılmazsa beş yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.
Bakanlıktan izin alabilmek için kiralanacak bağımsız bölüm için binanın tüm kat maliklerinin izin verdiklerine dair oy birliği ile aldıkları kararın ibrazı zorunlu. Konut sitelerinde sadece konutun bulunduğu bina için geçerli ama bina kararının site yönetimine iletilmesi hükmü de var.
Turizm amaçlı kiralanan konutun üçüncü kişilere kiralanması veya mesken olarak kiralanan konutun üçüncü kişilere kiralanması da bu kanunla yasak hale getirildi. Sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu turizm amaçlı kiraya verenler hakkında da her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.
İzin belgesi bulunmaksızın konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunmaları için on beş gün süre verilecek süre sonunda yine izin belgesi almadan kiralama faaliyetine devam ederlerse cezası beş yüz bin Türk lirası idari para cezası olacak.
İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında da bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacak.
Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltıcı şekilde tanıtılması veya taahhüt edilen koşulların sağlanmaması veya turizm amaçlı kiralama yapılan konutun sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edilmesi hallerinde yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.
Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi halinde de yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.
İzin belgesi sahibi ile kullanıcı arasında yapılan sözleşme, sözleşmede belirtilen sürenin sonunda sona erecek.
İzin sahibinin izni elinden süre dolmadan alınırsa kiralayan mağdur edilmeyecek süre sonuna kadar hakkından istifade edecek.
Kanunda mazeret yoktur. Bilmiyordum, haberim yoktu. Bizi kurtarmaz dikkat edelim.
Başımıza iş açmayalım.