Cumhuriyetin 100’üncü yılı olması nedeniyle çalışmayan emeklilere ikramiyeleri ödendi. Özel sandık emeklilerinin önemli bir bölümü ve çalışan emekliler de bu ikramiyeden yararlanamadı. Yararlanamayanların bir bölümü de stajyerler.

Emeklileri, çalışan emekli, çalışmayan emekli, özel sandık üyesi emekli, özel sandık üyesi olmayan emekli diye ayırırlarken şimdi de stajyer emekli, stajyer olmayan emekli, öğrenci emekli, öğrenci olmayan diye ayırdılar.
Şimdi gelelim problemin başına… Bilindiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çırak ve stajyer kaydı olanlar uzun zamandır seslerini yükseltiyor ve düzenlemenin kendilerini de kapsamasını istiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanı Vedat Bilgin stajyerler için “bunlar çalışan değil, öğrencidirler” diyerek çırak ve stajyerlere kapıyı çoktan kapatmıştı.
Staj mağdurlarının bütün çabalarına rağmen staj sigortası EYT kapsamına alınmadı.
1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik yapanlar prim ve yıl şartını tamamlamalarına rağmen bu primlerini emekliliklerine saydıramıyor.
8 Eylül 1999’da yasanın değişmesiyle emeklilik bekleyen mağdurların sorunu o tarihte başlamış oldu.
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emeklilik koşulları kanunla değiştirildi. Bu tarihten sonra emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş sınırı da getirildi.
Kanun değişmeden önce 18 yaşında sigortalı olan kadın 20; erkek ise 25 yıl sigortalı olarak çalıştığında bu süre içerisinde işverenleri tarafından kendileri için 5000 gün de prim ödendiyse kadınlar 38; erkekler ise 43 yaşında emekli olabiliyordu.
Sigortalı olan çırak ve stajyer kaydı olanlar bu hizmetlerinin emekliliklerine sayılmasını istiyor. Ama ne yazık ki saydıramıyor.
Çünkü SGK belgelerinde “ ilk işe giriş tarihi” ifadesi var.
Önceki bakan “işletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dâhil olması değil, eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler… Bu çerçevede çalışma hayatında yer alan kişilerin, “uygulama” sırasında meydana gelebilecek risklere karşı kısa vadeli sigorta kolları kapsamında sosyal güvenlik şemsiyesi altına alındıklarını… Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır”. İfadelerini kullanmıştı.
Hakkını arayanlara devletin gönderdiği cevapta “Stajyer olarak geçen sürelerin 4-a hizmetlerinizin başlangıç tarihi olarak alınmasına kanunen imkân bulunmamaktadır” deniliyor. Yani stajyerlerin hizmetleri işlerine gelmediğinde çalışmadan sayılmıyor. İşlerine geldiğinde çalışmadan sayılıyor.
Nasıl mı oluyor? Emekli olduktan sonra bir üniversite de öğrenci olanlar eğer staj yapıyorsa kendilerine 4-A kapsamında okullarınca sigorta yapılıyor. İşte bu gerekçeyle okullarda okuyanların sigortalı sayılmaması birden bire çalışan sayılmalarına sebep oluyor. Bu nedenle bu kapsamdaki stajyerler 5.000 TL tutarındaki ikramiyelerini alamadılar. Onlar da haklı olarak Cimer’e başvurdu oradan gelecek cevabı bekliyorlar. Temmuz ayında bir aylık zorunlu sigortası yapılan öğrenci emekli mağduriyetinin giderilmesini istiyor.
Şimdi size soruyoruz. Staj hizmetleri emekliliğe bile sayılmayan kişilerin 5 Bin TL ikramiyeleri neden kesiliyor?
Temennimiz staj yapanların mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesi ve emekli ikramiyelerinin kendilerine ödenmesidir.
Bizden iletmesi…