Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), katı atık yönetimi ve çevre sağlığına yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
Bu kapsamda ABB, berber işletmelerinde kullanılan jiletlerin gelişigüzel çöpe atılmasının önüne geçmek amacıyla önemli bir farkındalık ve eğitim çalışması başlattı
Belediyenin uyarısı net: Kullanılmış jiletler çöpe değil, özel olarak tasarlanan “atık jilet kutularına” atılmalı.
Başkent genelinde faaliyet gösteren berberlerde ortaya çıkan atık jiletlerin, kaynağında ayrı toplanması büyük önem taşıyor. Evsel atıklarla karışan jiletler; sokak hayvanları, atık toplayıcıları ve toplum sağlığı açısından ciddi riskler oluşturuyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje ile bu risklerin ortadan kaldırılması, atıkların çevreye zarar vermeden güvenli şekilde taşınması ve bertaraf edilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda meslek esnafı başta olmak üzere toplum genelinde çevresel farkındalığın artırılması ve uygulamanın sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.
Proje kapsamında elde edilen sonuçlar ise dikkat çekici. Ankara genelinde hizmet veren 3 bin 293 berber esnafı, özel biriktirme ekipmanları kullanarak atık jiletleri kaynağında ayrı topladı. Bu çalışma sayesinde yaklaşık 300 kilogram atık jilet, Sincan Çadırtepe ITC Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi’nde uygun koşullar altında güvenli biçimde bertaraf edildi.
Uygulamanın daha da yaygınlaştırılması için yeni adımlar da atılıyor. 2025 yılı içerisinde, Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın atık jilet kutusu talebi doğrultusunda alınan 14 Ekim 2025 tarihli ve 1478 sayılı Meclis Kararı uyarınca, ABB ile oda arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol sayesinde, Ankara genelinde atık jiletlerin ayrı toplanmasına yönelik uygulamanın güçlendirilmesi ve tüm berberlere yayılması hedefleniyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışması, hem çevre koruma hem de toplum sağlığı açısından örnek bir uygulama olarak öne çıkarken, berber esnafına da önemli bir sorumluluk hatırlatıyor: Küçük bir atık, doğru yönetilmediğinde büyük risklere yol açabiliyor.