Diyabet (Şeker) hastalığı esas olarak bir damar hastalığı olduğu bilinse de, bu hastalık en çok görme bozukluğu yaratıyor. Çünkü gözün damar bakımından zengin olan retina tabakasında hasar meydana getiriyor. Kan şekeri ayarı iyi olmayan diyabetlilerde, retina tabakasında yeni damar oluşumlarına, kanamalara, retina yırtıklarına sık rastlanıyor. Öyle ki, bu tabakada meydana gelen olaylar bazen ciddi görme kayıplarına bile yol açabiliyor. Yetişkinlerde görülen tam görme kayıplarının en önemli nedeninin diyabet olduğu biliniyor.

Diyabetlilerde bulanık görme veya gözlük numaralarında ani değişikliklere de sık rastlanıyor. Bu durum kan şekeri sık sık yükselen hastalarda daha çok görülüyor. Katarakt, göz tansiyonu yani glokom, vitreus hemorajileri gibi sorunların da diyabetlilerde beklenenden daha yüksek oranda görüldüğü belirtiliyor.

Şeker hastaları ne yemeli, gıdalarına nasıl dikkat etmeli

Şeker hastalarının sağlıklı bir yaşam sürmeleri için beslenmelerine dikkat etmeleri önemlidir. İşte şeker hastalarının dikkat etmeleri gereken bazı beslenme önerileri:

1. Dengeli Beslenme: Karbonhidratlar, proteinler ve yağları içeren dengeli bir diyet benimsemek önemlidir. Yemeklerde lifli gıdalar tercih edilmelidir çünkü lifler kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

 2. Karbonhidrat Kontrolü: Hızlı emilen karbonhidratlardan zengin gıdalardan kaçınılmalıdır. Bunlar genellikle işlenmiş şeker içeren gıdalardır. Tam tahıllı ürünler, sebzeler ve baklagiller gibi kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.

 3. Düşük Şekerli ve İşlenmiş Gıdalar: İşlenmiş gıdalardan, şeker içeren içeceklerden ve abur cubur türü atıştırmalıklardan kaçınılmalıdır. Şeker yerine doğal tatlandırıcılar kullanılabilir, ancak bu konuda da ölçülü olunmalıdır.

4. Sağlıklı Yağlar :Doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih etmek önemlidir. Zeytinyağı, avokado, balık ve kuruyemişler gibi sağlıklı yağ kaynaklarına odaklanılmalıdır.

5. Düzenli Öğünler: Gün içinde düzenli aralıklarla küçük öğünler tüketmek kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.

 6. Sebzeler ve Meyveler : Renkli sebzeler ve düşük şekerli meyveler sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Ancak meyve tüketirken porsiyon kontrolü yapılmalıdır.

7. Posa ve Lif: Lif içeriği yüksek gıdalar, sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin daha stabil kalmasına yardımcı olabilir. Kepekli tahıllar, sebzeler ve baklagiller bu açıdan faydalıdır.

 8. Sıvı Tüketimi : Bol su içmek önemlidir. Şeker hastaları, şeker içeriği düşük içecekleri tercih etmeli ve alkol tüketimine dikkat etmelidir.

9. Kontrollü Porsiyonlar:Porsiyon kontrolü önemlidir. Yemeklerdeki porsiyonları küçültmek ve enerji alımını dengelemek kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.

Her şeker hastası birey farklıdır, bu nedenle kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturmak için bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. Beslenme düzeninde yapılan değişikliklerin kan şekeri seviyelerini nasıl etkilediğini takip etmek, bireyin sağlık durumunu anlamak için önemlidir.