Çocuk beslenmesi incelendiğinde, çocuklar genelde aileleri nasıl besleniyorsa onlar gibi besleniyorlar. Çocukken kilo sorunu yaşayanların büyük çoğunluğu maalesef obezite ve diğer kronik hastalıklarla mücadele eden yetişkinlere dönüşüyorlar. Çocuklarda fazla kilolu olmak veya obezite sadece bireysel değil önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çocuğunuzun bugünkü beslenme alışkanlıkları on yıl sonra nasıl bir beden ve ruh sağlığına sahip olacağını belirler.
Çocuklarda obezitenin gelişmesinde genetik faktörlerin etkisi olmakla birlikte, aile bireylerinin yiyecek seçimleri, çocuğun yiyeceği miktarı kendisinin değil de büyüklerinin belirlemesi, arkadaşlarının yiyecek- içecek seçimleri, boş zamanlarında bilgisayar yada TV karşısında uzun süre oturmaya bağlı fiziksel aktivite yetersizliği ve bu sırada bir şeyler yeme alışkanlığı, fast food tüketimi ve medya aracılığı ile ticari reklamlardan etkilenerek tükettikleri kalorisi yüksek, yağlı, şekerli ve besin değeri düşük, katkı maddesi içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketiminin etkisi çoktur. Ailenin yiyecek seçimleri kadar akranlarının tercihi, popüler olan yiyecekler de çocukların sıklıkla tükettiği besin seçimlerini etkiler. Aile ile birlikte daha sık yemek yiyen çocukların daha sağlıklı beslendiği ve daha az obeziteye yatkın olduklarını söyleyebiliriz.
Bazen ebeveynler olarak çocuğun mantıksız ve sağlıksız beslenme davranışları sergilemesi, endişelerin artmasına sebep olabilir ancak bu tarz tutumlar ve çocuğa sevmediği yiyecekleri tüketmesi konusunda baskı yapılması ve ısrarcı davranılması geçici çözüm gibi görünse de kalıcı çözümler değildir.
Ebeveynler olarak çocuklara öğün ve atıştırmalıklarda güvenli ve besleyici gıdalar sunup, çocuğun tercihlerine karşı ne çok katı, ne de çok serbest bir yaklaşımda bulunmamalıyız. Doğru yiyecekleri sunup, ne kadar yiyeceğini çocuğa bırakmak, zamanla çocukta yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının oluşmasını sağlamaya katkıda bulunur. Bazen istemesek de fast food veya paketli ürün tüketmek isteyebilirler, burada miktar ve tüketim sıklığı önemlidir, bu konuda çocuğun farkındalığı arttırmak gerekir.
Çocukluk çağında beslenme önerilerinden bahsedecek olursak; 3 ana öğün yapmalarını ve ihtiyaç duyuyorlarsa da ara öğün yapmalarını tavsiye ederim çünkü öğün atlayan çocuklarda atıştırma yapma ihtiyacı daha fazla olur. Protein kalitesi bakımından yumurta mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olup, et, tavuk, balık, köfte, süt, yoğurt, peynir, kefir, ayran, tam tahıllı ekmek, kurubaklagiller, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, antioksidan içeriği nedeni ile günde 5 porsiyon olacak kadar sebze meyve tüketmeliler. Çocuğunuzu futbol, voleybol, basketbol, yüzme gibi keyif alabileceği spor dallarına yönlendirebilirsiniz. Bütüncül bir yaklaşım ile bakacak olursak sağlıklı beslenen bir çocuğun psikolojik, fizyolojik, zihinsel ve bilişsel performansının kesinlikle daha iyi olacağını söyleyebiliriz.