Fibromiyalji nedeni bilinmeyen otoimmün bir hastalık olup belirtileri şiddetli eklem, kas ve kemik ağrıları şeklindedir. Kronik hale gelen ağrılar, yorgunluk hissi, uykusuzluk ve depresyon kişinin yaşam kalitesini düşürecek kadar artabilir. Kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere göre üç kat daha fazla olup ağrının şiddeti zaman zaman artıp azalabilir.

Fibromiyalji özellikle vücut ağrısı ve sabah uyanmakta zorlanma şeklinde kendini belli eder bunun dışında nefes almada zorlanma, herhangi bir ağrıyı normalden çok daha fazla hissetme, el ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi, egzersize karşı dirençsizlik, depresyon, gün boyu süren yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, ödem ve vücudun belirli noktalarında aşırı hassasiyet hissedilmesi gibi birçok belirtileri vardır.

Fibromiyaljinin nedenine gelince, nedeni tam olarak bilinmese de genetik olarak 1. derece yakınlarında fibromiyalji hastalığı olanlarda görülme riski de artmaktadır. Stres, beslenme gibi faktörlerde çevresel faktörler olarak sayılabilir.

Fibromiyalji otoimmün bir hastalıktır birçok kişide tanının konulması bile uzun süre alabilir. Bu sebeple iyi bir romatoloji doktorundan yardım alınmalıdır. Sürekli doktor değişimi yapılmadan aynı doktor tarafından takip edilmelidir.

Beslenme açısından değerlendirecek olursak inflamasyonu tetikleyen bazı besinlerden uzak durmak gerekir. İnflamatuar besinler tüketildiklerinde ağrıların daha çok artmasına sebep olurlar. Gluten içeren tüm tahıllar (buğday, arpa, bulgur, irmik, siyez, malt, yulaf ve yulaf kepeği, arpa şehriye, çavdar unu, kuskus, erişte, makarna), süt ve süt ürünleri (süt proteini olan kazeine karşı bağışıklık sisteminin vermiş olduğu bir ağrıda söz konusu olabilir), baklagiller (içerdikleri lektin sebebiyle), mısır, soya, maya ve gece gölgesi sebzeleri dediğimiz domates, biber, patlıcan ve patateste ağrıların şiddetlenmesine sebep olabilir. Eliminasyon diyeti dediğimiz bu gıdaların elimine edildiği en az üç haftalık bir diyet programı ile hastanın durumu gözden geçirilebilir. Eliminasyon diyeti 3-6 hafta sürebilir. Burada kişinin ağrılarında azalma ve rahatlama görülür. Ayrıca vücudumuzda birikmiş olan toksik yükü azaltmak için toksik gıdalardan da uzak durmak gerekir. Şeker, alkol, kafein, yapay tatlandırıcılar ve yapay tatlandırıcı içeren paketli ürünler, katkı ve koruyucu madde içeren ürünler, yüksek fruktoz mısır şurubu içeren besinler, işlenmiş gıdalar, fast food ve trans yağ içeren tüm besinler beslenme programından çıkarılmalıdır.

Eliminasyon diyeti yaparken 3-6 hafta kadar tüketilebilecek besinler şu şekilde olmalıdır. Yumurta, organik tavuk, hindi ve kuzu eti, patates ve mısır hariç tüm sebzeler, kuruyemişler (kaju, yer fıstığı ve ay çekirdeği hariç), sade yağ, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı renkli orman meyveleri, baharatlar, balıklar, avokado, zeytin ve zeytinyağı, hindistan cevizi ve badem sütü, elma sirkesi, çörek otu, keten tohumu ve chia tohumu gibi besinler tüketilebilir. Yapılan araştırmalar özellikle gluten içeren ve süt ürünlerinin diyetten çıkarılmasının semptomların hafiflemesinde çok olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.
Tüm bunlara destek olarak stres yönetimi konusunda da destek alınabilir ayrıca fiziksel aktivite ile iskelet ve kas sistemini güçlendirmenizi tavsiye ederim.