İrritabl bağırsak sendromu, spastik kolon veya huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen ve sindirim sisteminde gelişen ishal, kabızlık, karın ağrısı, gaz, şişkinlik yada kramp şeklinde kendini gösteren, kalın bağırsakları etkileyen bir gastrointestinal sistem hastalığıdır.

IBS genelde gıda intoleransı, enfeksiyonlar, beslenme, stres, alkol, sigara ve ilaç kullanımına bağlı olarak tetiklenebilir ve komplikasyonların şiddeti artabilir. Ailesinde huzursuz bağırsak sendromu görülenlerde, kadınlarda daha sık olmakla birlikte, genelde 40 yaş altı kişilerde daha sık görülmektedir. Tanı koyulabilmesi için hastanın hikayesi dinlenir ve endoskopi, kolonoskopi, abdominal BT, laktoz intoleransı testi ve gaita testi yapılabilir.

Tanı koyulduktan sonra amaç komplikasyonları azaltabilmek olmalıdır. Değişen bağırsak hareketleri ile kişi ishal veya kabız olabilir, bu sebeple beslenme programı duruma göre değerlendirilmelidir. Kabızlık durumu söz konusu ise lifli besinler yani bolca sebze, tam tahıllı mamüller, kurubaklagiller kullanmak gerekir. Kurubaklagiller posadan zengindir ancak gaz yapıcı etkileri vardır, yine karnabahar, borkoli, lahana, soğan, sarımsak gibi sebzelerin de gaz yapıcı etkileri vardır, kişi tüketim sonrası bağırsak hareketlerine göre sıkıntı yaşıyorsa tüketmeyebilir. Süt, içerdiği laktoz nedeni ile krampları ve şişkinliği arttırıp isale sebep olabilir, bu yüzden süt yerine yoğurt tüketilebilir.

Şekerli ve beyaz unlu yiyecekler bağırsaklardaki zararlı bakterilerin besin kaynağıdır dolayısı ile siz ne kadar çok tüketirseniz zararlı bakterilerin bağırsak içerisindeki sayıca üstünlüğü artar ve buda daha çok gaz ve toksin demektir. Sebzelerin ve kurubaklagillerin içerdiği posa faydalı bakteriler için kaynaktır ve en önemlisi bu bakteriler mutluluk hormonu olan seratoninin %95 inin salgılanmasını sağlar. Huzursuz bağırsak sendromunda en önemli tetikleyici faktörlerden biride strestir. Bu yüzden lifli beslenmeye özen göstermek gerekir.

Yeterli su tüketimi kabızlığı önler, çay ve kahve tüketimi vücudunuzda su kaybına sebep olur bu sebeple tüketimi kısıtlanmalıdır. Paketli ürünler, şarküteri ürünleri, asitli, gazlı ve şekerli içecek tüketiminden kaçınmanızı tavsiye ederim. Kabızlık söz konusu ise meyve tüketirken kabuklu tüketmeye çalışın. İshal söz konusu ise salata, narenciye, kurubaklagil tüketmekten kaçının. Et ve et ürünleri kızartma olarak değil fırınlama, haşlama şeklinde tüketilebilir. Yemeklerinizi çok iyi çiğneyerek, yavaş tüketmeye özen gösterin. Son olarak sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için yeterince fiziksel aktivite yapmaya gayret gösterin. Haftalık 150 dk’lık yürüyüşler yeterli olacaktır. Aynı zamanda ruh sağlığını desteklemek ve stresi kontrol altına alabilmek açısında yoga veya meditasyon da yapılabilir.