BESİM GÜÇTENKORKMAZ
Ankara, Dünya’da başkent olarak yeniden dizayn edilen iki şehirden birisi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Jansen Planı ile tasarlanıyor ve buna göre yollar açılıyor, konutların ve yönetim binalarının yerleri belirleniyor.
Tüm bunlar yapılırken, şehir planlamacılar ve çevre mühendisleri birçok önemli bir konuyu ihmal etmiyorlar. Tarihe bozkır olarak geçen, ama aslında hiç de öyle olmayan, dereleri ile nam salmış, sulak Ankara’yı ağaçlandırıyorlar.
İşte o ağaçlar, cumhuriyetin 100. Yılına gelirken, yavaş yavaş ömrünü doldurdu. Ankara’nın dereleri toprak altına alındığı ve su kaynakları da yavaş yavaş kaybolmaya yüz tuttuğu için, Cumhuriyet Döneminden bize miras kalan bu anıt ağaçlar da birer birer ömürlerini tamamlamaya başladı.
Logosunda yan yana üç ağaç yer alan ve adını bir zamanlar burada şırıl şırıl akan dereden alan Kavaklıderem Semt Derneği, kurudu diye kesilen, hatta köklerinin yer aldığı ağaç parselleri betonla kapatılan, bazıları da heykele dönüştürülen sokak ağaçların birer birer eksildiğini fark ederek, “ağaçlarımızı geri istiyoruz” kampanyası başlattı.
Kavaklıderem Derneği, öncelikle sokak ağaçlarının birer birer ortadan kaybolmasını ve yerine yenilerinin dikilmemesinin verdiği eksikliği, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a bir mektupla bildirdi ve hemen olumlu dönüş aldı. Mansur Yavaş, Belediyenin Çevre Koruma kurulunu hemen harekete geçirdi. Ancak görüldü ki, kuruyan anıt ağaçlarla ilgili olarak Çevre Bakanlığı ile Ankara Belediyesi çevre koruma kurulları arasında büyük görüş ayrılığı vardı.
Kavaklıderem Derneği, bunun üzerine Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi ile temasa geçerek bir çalıştay düzenlenmesine karar verdi. Ömer Şan Başkanlığındaki Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisinin üyesi değerli profesörler Nilgül Karadeniz ve Nilgün Görer Tamer başkanlığında bir çalıştay düzenlendi.
Kent Konseyi'nde düzenlenen çalıştayda büyük adımlar atıldı ve özellikle öğrenciler, sorunun çözümü için harika önerilerle geldiler. Çalıştay sonuçları, Mansur Yavaş’ın başkanlık yaptığı bir toplantıda hazır bulunan 9 belediye başkanına video olarak sunuldu.
Ve mutlu son. Bürokratik engeller aşıldı. Ankara’nın yeniden ağaçlandırılmasına başlandı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol ekibi ömrünü tamamlayan anıt sokak ağaçlarının yerine, yıllar sonrasına miras olarak bırakacağımız yeni fidanları dikmeye başladı.
Kavaklıderem Derneği, bir ateş yakmıştı. O ateşe Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi el verdi. Büyükşehir Belediyesi ise yeni fidanlar dikerek, Ankaralılara ağaç gölgesinde yürünebilecek sokakları yeniden yeşillendirdi.