Mide sindirim sisteminin merkezi gibidir ; çiğneme sonucu mekanik olarak parçalanan besinler, midedeki hidroklorik asit sayesinde kimyasal olarak midede sindirilir ve ince bağırsağa gönderilir .Mide asitli bir ortamdır ;Ph ı açken 1,5 tokken 3 civarındadır. Bu asitli ortam sayesinde hem besinler parçalanır hem de besinler ile alınan mikroorganizmalar etkisiz hale gelir. Yemek borusu ise bu asitli sıvının kaçışında hasar görür. Çünkü yemek borusu sadece yediklerimizi mideye taşıyan bir tüp gibidir ve yutma eylemi ile peristaltik hareket dediğimiz besini aşağı doğru iten yapısı vardır. Yemek borusunun mide ile birleştiği noktada sfinkter dediğimiz bir yer vardır, bu kısım mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını önler.

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan ,kişide yanma ,ağıza acı su gelmesi, kusma ,geğirme gibi belirtilerle kişinin yaşam kalitesini kötü etkileyen bir sindirim sistemi hastalığıdır .İlerleyen vakalarda yemek borusu iltihabı, ülser veya kansere kadar tablo ağırlaşabilir.

Genelde şikayetler akşam yatarken daha sıklıkla görülürken ,sfinkterin gevşemesi sonucu gün içinde bu sorunu defalarca yaşayan insanlar da var. İleri vakalar için cerrahi yöntemler de mevcut olup beslenme açısından birkaç tavsiye ve reflüyü önleyecek birkaç öneri yapmakta fayda var düşünüyorum.

Sindirim sistemi sorunları çoğunluklu yağlı, baharatlı, salça soslu besin tüketimleri ile daha çok şiddetlenir. Pişirme yöntemi olarak kullanılan kızartma işlemi ,işlem görmüş salam, sosis, sucuk gibi etlerin tüketimi, paketli ürünlerin sıklıkla tüketilmesi, cola ,cips gibi asitli, baharatlı gaz yapıcı gıdalar, hazır çorbalar ,et suyu ile yapılan çorbalar ,gaz yapıcı karnabahar ,brokoli ,lahana gibi sebzeler, soğan ,sarımsak ,kurubaklagiller ve portakal, limon ,kivi gibi asitli meyveler reflüyü tetikleyen besinlerdir. Reflüsü olanlar tıka basa doyacak kadar yememelidir ,öğün sayısı arttırılıp öğün içeriği hacim olarak azaltılmalıdır .Yiyecekler çok iyi çiğnenmeli ve yavaş yenmelidir. Alkol tüketimi en önemli sorunlardan biridir ; özellikle alkol alımı sonucu kusma ile birlikte yemek borusu zarar görmekte olup ,yemek borusu varisleri oluşup, kanama riski bile oluşabilir.

Beslenme dışında da bel kısmı dar kıyafetler giyinmekten ,sıkı kemer takmaktan sakınılmalıdır. Yatmadan 3 saat önce yemek yemekten ve bir şeyler içmekten uzak durulmalıdır. Yemek öncesinde ,sırasında veya hemen sonrasında su, çorba, ayran ,cacık, komposto gibi sıvılar kısıtlanmalıdır . Örnek olarak su içilmemeli veya çorba içilecek ise 1 kepçe içilmeli yada aynı öğünde hem çorba hem ayran içilmemelidir.

Uyurken midemiz sol tarafımızdadır bu sebeple sola dönerek yatmak gerekir sağa dönerek yatmak kaçışı kolaylaştırır. Baş kısmınız ile gövdeniz arasında 45 derecelik açı olacak şekilde yüksek yastık kullanmakta şikayetlerinizin azalmasını sağlayacaktır.