Gastrit mide iç duvarının iltihaplanması olarak tanımlanabilen ,midede yanma ,ağrı, hazımsızlık, şişkinlik ,iştahsızlık ,geğirme ve daha ileri vakalarda ise bulantı ,kusma gibi etkilere sebep olan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Gastrit tedavi edilmediğinde ,ilerleyen şikayetlerin çözülmemesi ile önce ülser daha ileri vakalarda kansere bile sebep olabilir. Sindirim sistemi yemek borusu ile başlayan mide, ince bağırsaklar ve kalın bağırsaklar ile devam edip anüs ile sonlanan bir tüp geçit gibidir. Midede başlayan sorun tedavi edilmez ise kendinde önce gelen ve kendinden sonra gelen organlara yayılarak büyür.
Sindirim sistemini etkileyen faktörlerden bahsedecek olursak, stres ilk sırada diyebilirim. Uzun süre maruz kalınan stres, zamanla sistemin zarar görmesine ve işleyişinin bozulmasına sebep oluyor. Sindirim sistemindeki enzimlerin aktivasyonunun düşmesi , hormonal dengenin bozulması diğer sistemleri de etkisine alarak yaşam kalitemizin düşmesine sebep olur.. Alkol kullanımı ,ilaç kullanımı ,gıda zehirlenmeleri ve bakterilerde gastrit nedenleri olarak sıralanabilir.
Şiddetli ağrı ,ilaç kullanımına rağmen geçmeyen şikayetler varsa ve 55 yaş üzeri olan vakalarda doktor tarafından endoskopi uygulaması gibi daha detaylı taramalar gerekebilir.
Gastrit hastalarına beslenme konusunda yapılabilecek öneriler;
Yemeklerinizi yavaş yemeye ve iyice çiğnemeye özen gösteriniz.
Öğün sayısı arttırılarak, öğün içnde tüketilen besin miktarı azaltılarak midenin yükü hafifletilmelidir.
Kızartma işlemi ile hazırlanmış yiyecekleri tüketilmemelidir.
Et ,köfte balık, tavuk gibi besinleri ızgara veya fırında olarak tüketin. Et suları ve et suyu eklenmiş çorbalar içerdikleri yağ içeriği yüzünden şikayetlerinizi arttırabilir.
Sucuk ,salam ,sosis gibi işlenmiş şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.
Gaz yapıcı sebzeler (karnabahar, brokoli ,lahana ,soğan ,sarımsak…) ve kurubaklagiller tüketilmemelidir.
Çiğ sebze ve meyve tüketimi içerdiği posa nedeniyle midedeki tahribatı arttırabilir ,sıkıntıların derecesine göre bir süre diyetten çıkarılması gerekebilir. Sebzeler zeytinyağlı sebze yemeği şeklinde tüketilmeli salata tüketiminden kaçınılmalıdır.
Meyvelerden komposto olarak tüketilebilir ayrıca portakal, mandalina, kivi gibi asitli olanlar tüketilmemelidir.
Gazlı ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
Aşırı sıcak veya soğuk yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
Baharat ve salça kullanımı kısıtlanmalıdır.