Makalemin başlığı Seyyah Kandemir'e ait.1930 larda "Hitit-Eti tarifleri nasıl yapılıyor" du ya iyi bir tarif.Arkeolojik kazı çalışmalarının henüz yaygınlık kazanmadığı cumhuriyetin ilk yıllarında ANKARA  ve önceki yüzyıllara dair değerlendirmeler de çok önemli.Hadi bu merakımızı da birlikte giderelim.

Etiler (Hititler) zamanında Ankara:

Orta Anadolu kavimlerinin milâttan evvel dördüncü bin senesi zarfında Asyadan gelmiş olduklarını ve Etilerin de burada yedi sekiz asır kadar süren bir hakimiyet kurduklarını öğrendikten sonra bir de bu kavmin Ankaraya « Ankuva >> demiş olduğunu kendi yazılarından okumuş olursak kelimenin menşei hakkındaki mütalaalarımızı kolayca yürütebiliriz.

Mamafi, << Ankuva » kelimesinin de bence izaha muhtaç ciheti vardır. Bu hususta ilmî bir münakaşaya girmek haddim değildir. Ancak, ben öyle tahmin ediyorum ki bu kelime nasıl okunursa okunsun esası《 Angara isminden çıkmıştır. Bu faraziyeyi biraz izah etmek lâzımgelecektir.

ŞEHRİ

Biraz evvel, Anadolnnun eski millet ve medeniyetleri üze- rinde tetkikler yapan alimlerden ir kaçını bu milletler hak- kındaki mütalaalarından bahsetmiştim. Burada en son bir müta- laa olarak yine bir kaç satır daha nakledeceğim. Taki, mevzuu lâyikile izah ve hududünü tayin etmiş olalım.

E. Forrer, geçen sene çıkan bir mekalesinde [*] şimdiye kadar Anadolunun eski kavimleri hakkında, filoloji esaslarına göre yaptığı tetkiklere ilâve clarak yeni bir takım ilmî iddialar öne sürmektedir.

Bu zatın bundan evvel neşretmiş olduğu eserlerin birisinde Anadoluda mevcut ve Eti lisanını hâlâ taşımakta olan bir çok yer isimleri vardır. Bu mevkilerin bir çoğu bugün malum değilsede bir kısmını tanıyoruz. Bu faraziyeyi daha ziyade tevsi eden bu âlim souuncu makalesinde bizim « Eti» dediğimiz kavme Kaniziyen (Canisien) demekte ve bunları Türkistandan gelen ilk muhacır kavimlerin ikinci veya üçüncü dalgası olarak kabul etmektedir. Demek ki Orta Anadoluda milâddan evvel dördüncü bin senesinde yaşamış turanî kavimler vardı.

 Kaynak:Ankara Vilayeti, Türkiye Seyahatnamesi No.1,Seyyah Kandemir,Ankara 1932