Diyet posası bitkisel kaynaklı besinlerin yapısında bulunan ve  insan vücudunda sindirilemeyen ve emilemeyen kompleks karbonhidratlardır.Peki ben...

Diyet posası bitkisel kaynaklı besinlerin yapısında bulunan ve insan vücudunda sindirilemeyen ve emilemeyen kompleks karbonhidratlardır.Peki ben vücudumda sindirilemeyen yada emilerek kana karışmayan bu besin öğesini neden almalıyım?

Diyet posasının diyette yeteri kadar kadar alınması sağlıklı yaşamın sürdürülmesi ve bazı hastalıklardan korunmak için önemlidir. Posa midenin boşalmasını geciktirir, yeme isteğini azaltır, karbonhidratların (şeker) emilimini yavaşlatarak kan şekerinin hızlı yükselmesini önler.Diyet posası ayrıca dışkılama sıklığını ve dışkı ağarlığını arttırarak bağırsak hareketliliğini arttırırlar böylece bağırsaktaki toksik yük hafiflemiş olur. Ayrıca kalın bağırsaktaki faydalı bakteriler için besin kaynağıdır burada fermente olarak orta zincirli yağ asidi üretimine sebep olurlar. Posanın anti kanserojen etkisi olduğu bilinmektedir.Diyet posasının kardiyo vasküler hastalıklarla ilişkisine bakacak olursak, bağırsaklardan yağların sindirimi için gerekli olan safra asitlerinin emilimini azaltarak karaciğerden kolesterol sentezini yavaşlatırlar.Bu sebeple kalp damar hastalarına her öğün sebze ve salata tüketmelerini tavsiye ederiz.

Posanın Diyabet üzerinde de olumlu etkileri vardır; midenin geç boşalmasını sağlayarak karbonhidratların sindirim ve emilimini yavaşlatırlar bu sebeple kan şekeri regülasyonunu sağlamak açısından şeker hastaları içinde oldukça önemlidir.Posanın obezite ile ilişkisini değerlendirecek olursak çiğneme süresini uzatırlar, su içeriği yüksek besinlerde bulunur,midenin geç boşalmasına sebep olarak geç acıkmanızı sağlar ayrıca bağırsakta dışkı hacmini arttırarak dışkılama sayısını arttırır böylece kilo kontrolünde olumlu sonuçlar verir. Diyet posasının fazla olması obezite riskini azaltır. Diyet posasının bağırsak hastalıklarındada olumlu etkileri vardır. Özellikle çözünür posa bağırsakta kısa zincirli yağ asitleri oluşumunu sağlayarak kolonun ve bağırsak mukozasının iyileşmesini sağlar.Günlük alınması gereken miktar 25 g kadardır (yetişkinlerde) çocuklarda yaş+5 g dır.Fazlası gaz, şişkinlik, bulantı yapabilir,bazı vitamin ve minerallerin emilimini azaltabilir (demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum gibi), insülin kullananlarda Hipoglisemiye sebep olabilir. Posa kaynaklarını sıralayacak olursak tam tahıllı ekmekler, kepekli tahıllar, yulaf, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler (kabuklu yenilebilenleri kabuklu olarak tüketmenizi tavsiye ederim).

Haftada 2 gün kurubaklagil,günde 5 porsiyon sebze meyve tüketerek günlük ihtiyacınızı almış olursunuz. Ayrıca tam tahıllı tahılları tercih etmenizi öneririm.