Benim öğrenim gördüğüm yıllarda okullarda yarı tatil sadece şubat ayında olurdu. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez anaokulu, ilkokul orta ve liselerde öğrenim gören öğrenciler için iki ara bir de yarı yıl tatilleri koydu.
Birinci dönem ara tatili, geçtiğimiz Cuma günü 8 Kasım 2024 tarihinde başladı. 15 Kasım’da sona erecek.
Yarıyıl tatili- 20-31 Ocak 2025
İkinci ara tatil- 31 Mart-4 Nisan 2025
Okulların kapanışı- 20 Haziran 2025
Eğitim Uzmanlarına bu tatillerin öğrenciler üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerini sordum.
Ara tatil fikri güzel çünkü uzun eğitim dönemlerinde verilen ara tatiller çocuğun gelişimi ve akademik başarısı üzerine önemli katkıları olacağını söylüyorlar.
Görüşlerine baş vurduğum, Eğitim Psikoloğu Sude Özdemir, ara tatillerde öğrencinin yorgunluğu bir nebze aldığını, çocukların döneme daha enerjik devam etmelerini sağlayacağını belirtiyor.
Eğitim Psikoloğu Suda Özdemir, ara tatillerde öğrencilerin derslerini unutmamalarını, tatil rehavetine kapılmamalarını belirterek şunları söylüyor.
Kurallardan vazgeçmeyelim
“Tatil demek, kurallardan vazgeçmek değildir. Okul sürecini, tatil zamanında farklı aktivitelerle değerlendirmek, çocuğu kuralsız bırakmış olmaz. Öğrenme süreci sosyal öğrenme olarak devam eder. Çocuğun buna da ihtiyacı vardır. Bir resmi veya bir yapbozu tamamlamak, odayı düzenlemek, görmek isteyip de göremediği bir yere gitmek, bir aile büyüğünü ziyaret etmek ve bazı ders konularını tekrarlamak gibi. Sonbahar etkinlikleri yapmak da çocuklar için cazip olabilir.
Enerji toplama
Çocuklar için bu tatil, enerji toplama amaçlıysa, amacına yönelik geçirilmesi gerekir. Okula döndüğünde zorlanacak düşüncesi sadece bir kaygıdır. Tatile alışabilen çocuk, okul düzenine de tekrar alışabilir. Unutmamak gerekir ki molalar öğrenmenin bir parçası olup çocuklarının psikolojisinde ve öğrenme sürecinde önemli ve gereklidir.
Dinlenme ve düşünme süreci
Öğrencilerin önünde uzun bir eğitim yaşantısı olacağı için öğrenme davranışını sevmeleri, zorunluluktan ziyade hevesli ve istekli olarak çalışmalara katılmaları, okulun da kazandırması beklenen en kritik önemdeki davranıştır. Bu nedenle okul tatili, verimli geçirildiğinde çocuklar için güzel katkıları olacaktır. Bu verimliliği yeni bir sürece başlama psikolojisiyle de ele alabiliriz. Derslerin gidişatıyla ilgili değerlendirme yapıp eksikler belirlenip neler yapılması gerektiği konusunda yeni kararlar alınabilir. Tatil bir dinlenme ve bir düşünme sürecidir. Yeniden deneme şansı hisseden çocuk için verim arttırmaya yönelik bir planla tatil sonrası sürece başlayabilir. “