Tansiyon kalbin kasılması ile pompalanan kanın atardamar duvarına yaptığı basınca denir. Sağlıklı bir insanda olması gereken...

Tansiyon kalbin kasılması ile pompalanan kanın atardamar duvarına yaptığı basınca denir. Sağlıklı bir insanda olması gereken 120/80 mmHg iken Hipertansiyon hastalarında bu değer 140/90 mmHg’nın üzerindedir.Hipertansiyon genetik faktörler ve çevresel faktörler dediğimiz beslenme biçimimiz, stresle baş etme düzeyimiz, başka hastalıkların da varlığı gibi çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Ortaya çıkışı yani tanı almanız yıllar sürebilir çünkü sinsice başlayan ve ilerleyen kronik bir hastalıktır. İlerleyen zamanlarda kalp damat hastalıkları, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, felç, beyin kanaması ve görme bozukluğu gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Hipertansiyon tanısı alanların dikkat etmesi gereken şey; ilaç, diyet, egzersiz ve stres yönetimidir.

Öncelikle kilo kontrolü çok önemlidir. Obezite tansiyonun sebeplerindendir dolayısı ile günlük aldığınız ve harcadığınız enerjiye dikkat etmeniz gerekir. Kilo fazlanız varsa günlük aldığınız enerjinin harcadığınızdan daha az olması gerekir. Bunun için yeterli ve dengeli beslenmek gerekir diyoruz. Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa daha az yemeniz gerektiğini söylemeliyim. Obezite kalp damar hastalıklarının kök sebeplerinden biridir.Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bireyler ile ilgili tüketilebilecek günlük tuz tüketim miktarını 6g/gün olarak belirlemiştir fakat bu miktar bizim ülkemizde oldukça fazladır. Hatta birçoğumuz yemeğin tadına bakmadan tuz ekleyebiliyoruz. Tansiyon hastalarına tansiyonun şiddeti doğrultusunda tamamen tuzsuz veya 2g/gün az tuzlu dediğimiz diyet türünü uygun görebiliyoruz. Genel olarak Akdeniz tipi beslenmenin faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Daha çok sebze ağırlıklı zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesini öneririz. Sebzeler ve meyveler potasyum içerirler ve potasyumun tansiyon hastalarında önemli etkisi vardır vücutta tansiyonu yükselten sodyumun etkisini azaltır. Sodyum sadece tuzda değil soda ve maden sularında da vardır. Bu yüzden maden suyu tansiyon hastalarına çok önerilen bir içecek değildir. Tüketeceksek eğer haftada 2-3 şişeyi geçmeyecek şekilde sodyum oranı düşük olanlar tercih edilmelidir. Diyetle alınan tuz ve sodyum vücudumuzda bazı minerallerin emilimini de azaltmaktadır. Bu minerallerden en önemlisi kalsiyumdur ve kalsiyumun emilimini önlemesi ilerleyen yaşlarda kemik erimesine sebep olur.

İşlenmiş paketli gıdalar, salam, sosis, sucuk gibi ürünlerin, kraker, cips, hazır çorba, aroma verici baharatlar, nuddle, nugget, et-tavuk bulyonu gibi monosodyum glutamat içeren besinler, turşular, salamura zeytin, peynir, asma yaprağı, kavrulmuş kuruyemişler, tuzlu çekirdek, bazı salçalar içerdikleri tuz nedeniyle tansiyonunuzu yükseltebilir. Günlük 2-2,5 lt su tüketmek tansiyon için faydalıdır vücuttaki elektrolit dengesini sağlamak gereklidir tabi bu dengeyi sağlamak için çay kahve tüketiminde dikkat etmeliyiz.Yüksek tansiyon, kortizonlu bir ilaç tedavisi görüyorken de ortaya çıkabilir bu sebeple böyle bir tedavi sürecinde iseniz tuzsuz yemeniz gerektiğini söyleyebilirim.

Ayrıca stres ve uyku kalitesi çok önemlidir. Stres yönetimi açısından sabah yapılan yürüyüşler, meditasyon, nefes egzersizlerinin faydası kesinlikle önemlidir. Yeterince ve kaliteli uyumakta çok önemeli olup akşam saatlerinde çay kahve gibi uykunuzun bölünmesine sebep olacak içecekler tüketmemenizi ve gece sağlıklı bir hormonal dengenizin olabilmesi için saat 23:00 da uyumaya özen gösterin. Çünkü stres hormonu, uyku hormonu ve insülin hormonu vücudumuz için çok önemli hormonlardır ve bunlardan birinin eksik veya fazla olması bedensel ve ruhsal sağlığınızı etkileyebilir.