İnsan vücudunda mikrobiyata denilen bir mikroorganizmalar topluluğu vardır. Bu mikroorganizmalar bakteriler, virüsler, arkelerden ve mantarlardan oluşur ve sayıları trilyonları bulunmaktadır. Candida mantarlarına bağlı enfeksiyonların %75’i Candida Albicans sebebiyle oluşmaktadır.
Bu mantar türü vücudumuzda ağız içinde, vajinada, ciltte, tırnaklarda ve bağırsaklarda yaşar. Vücudumuzda en çok mikroorganizma bağırsaklarımızda yaşar. Bağırsaklarımızda sadece faydalı mikroorganizmalar değil zararlı mikroorganizmalarda yaşamaktadır. Sorun zararlı olanların sayıları arttığı zaman görülür. Sayılarının artmasının nedenleri; antibiyotik kullanımı sonrası yararlı bakteri sayısının azalması sonucu candida sayısının artması, alkol kullanımı, unlu ve şekerli besinlerin sıklıkla tüketilmesi, mayalı yiyeceklerin fazlaca tüketilmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması, diyabet ve kan şekerinin yüksek seyretmesi gibi durumlar olabilir. Candida ağız içinde pamukçuk, beyaz leke oluşumu, deride ve tırnakta şekil ve renk değişikliği, vajinal veya idrar yolu enfeksiyonları, bağırsakta ise şişkinlik, kabızlık, ishal, mental olarak ta aşırı çoğalarak ürettikleri toksinler nedeniyle depresyon, yorgunluk, halsizlik, duygu durumu bozukluğu gibi komplikasyonlara sebep olabilir.
Tedavi amaçlı beslenme protokolünde glüten içeren unlu mamüller, şeker içeren her türlü yiyecek ve içecekler (yaş-kuru meyve dahil), süt ve süt ürünleri, fermente olan tüm ürünler (turşu dahil), işlem görmüş salam, sosis, sucuk gibi etler diyetten çıkarılır. Nişasta içeren havuç, turp, patates, pancar gibi sebzeler içerdikleri nişasta nedeniyle candida için besin kaynağıdır. Fermente olarak sadece elma sirkesi önerilmekle birlikte limon suyu, soğan, sarımsak, lahanagiller dediğimiz brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, kereviz, soğan, sarımsak gibi sebzeler Candidayla savaşmada oldukça etkilidir. Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı gibi fonksiyonel yağlar faydalı iken Ayçiçek yağı gibi yağların tüketimi kısıtlanmalıdır. Alkol kullanımı ve mayalı besinler mantarı besler bu sebeple tüketilmemelidir. Genel olarak bağırsak florasını desteklemek için florayı bozan katkı maddesi içeriği yüksek, şekerli, asitli yiyecek ve içecekler, işlem görmüş paketli ürünlerden kaçınmak gerekir.
Ayrıca karanfil, tarçın ve zencefil gibi baharatlarda önerilebilir. Sabah aç karınla 1 çay kaşığı kadar karanfil tozu dil altına koyularak bir bardak su ile içilebilir. Ayrıca ağız içi pamukçuk veya beyaz lekeler için Hindistan cevizi yağına 1-2 damla karanfil yağı ekleyip gargara yapmak bir çeşit kür olarak kullanılabilir. Kabak çekirdeği yağının da faydalı olduğu bilinmekle birlikte günde 1 yemek kaşı sabah akşam aç karınla içilebilir.