C vitamini suda çözünen bir vitamin olup, besinlerdeki C vitamini havadaki oksijen ile okside olur yani...

C vitamini suda çözünen bir vitamin olup, besinlerdeki C vitamini havadaki oksijen ile okside olur yani aktivitesini kaybeder.C vitamini kesme ,soyma ,ezilme ve kuruma gibi işlemlerde kayba uğrar.Bu nedenle sebze ve meyveler doğrandıktan veya sıkıldıktan sonra beklemeden tüketilmelidir.C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için besinler pişirilirken vitamin pişme suyuna geçer ve pişme suyu dökülürse çiğ olan sebzedeki vitaminin %50/80 i kaybolur.Bu sebeple sebzeler pişirileceği zaman zaman ayıklanır ve kesilir kesilmez az miktarda kaynar suya atılarak veya susuz olarak pişirilip yenirse kayıp daha az olacaktır.Kök sebzeler kabuğu içinde yeterli miktarda kaynar suda, kısa sürede pişirilirse yine kayıp daha az olur.

Kollajen dokularımızı bir arada tutan bir proteindir ve C vitamini kollajen sentezi için önemlidir.C vitamini kılcal damarların daha kuvvetli olmasını sağlar dolayısı ile ufak çarpmalarla çabuk morarmalarınız oluyorsa C vitamini eksikliği olabilir. Bağışıklık sistemimiz için de C vitaminin önemini vurgulamak gerekirse enfeksiyonlardan ve bakterilerin toksinlerinden bizi koruduğunu söyleyebiliriz.C vitamini bazı besin öğelerinin biyoyararlılığını arttırarak vücutta daha çok kullanılmasına yardımcı olur. Bunlar demir, kalsiyum, B grubu vitaminleri, A ve E vitaminidir.Özellikle demirin emilimini arttırır bu sebeple demir içeren besinlerle aynı öğünde alınması çok faydalıdır.Öğünlerinizde zeytinyağlı, limonlu salatalar tüketmek bir öneri olabilir. Ayrıca antikanserojen etkisi vardır. Bazı besinlerde kararmayı ,yağlı besinlerde acılaşmayı önleyen özelliği sayesinde besin sanayisinde de kullanılmaktadır.C vitamininin yetersizliğinde diş eti hastalıkları, ciltte bozulma, yaraların geç iyileşmesi, enfeksiyonların ağırlaşması, kansızlık, halsizlik, vücut ağrıları gibi sorunlar görülür.Günlük gereksinim 80 mg kadar olup hamilelik ve emzirme döneminde bu ihtiyaç artar.Ayrıca sigara içenlerde C vitamini ihtiyacı artmaktadır ;110-120 mg kadardır.

C vitamini sebzelerde ve meyvelerde bulunur ve gün içinde salata veya 1-2 porsiyon meyve tüketiyorsanız takviye almanız çokta gerekli değildir çünkü fazlası zaten idrarla atılır.C vitamini takviye olarak 2 g dan fazla alındığında toksik etki yaratarak bulantı, kusma, ishal ,mide krampları ve şişme ,baş ağrısı, ciltte kızarma gibi yan etkilere sebep olur. Vitaminleri doğal olarak besinlerden almak gerektiğini düşünüyorum eğer bir eksiklik olduğunu düşündüren şikayetleriniz varsa doktor tavsiyesi ile kullanabilirsiniz.