Bu başlığı kullanırken, ne demek istediğimi tahmin etmişinizdir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla orman yangınları mevsimini başladığını belirtmek istedim. Her yıl ormanlarımızda çıkan yangını ciğerimizde hissediyoruz. Kasıtlı veya küresel ısınmanın yarattığı sıcaklık nedeniyle meydana gelen orman yangınlarında her yıl binlerce ağacımız kül oluyor.
Halbuki ormanlarımızın canlılar üzerindeki önemini anlatmakla bitmez. Ormanlarımız doğal dengeyi sağlaması, hava kirliliğini önlemesi, su rejimini düzenlemesi, iklim yapısı üzerine etkisi ve erozyonu önlemesi gibi birçok kollektif faydalarının yanında toplumun orman ürünlerine olan talebinin karşılanması bakımından ülkemizin en önemli doğal kaynaklarıdır.
Orman yangınları; ormanların yapısal özelliklerine, bulundukları yerin arazi ve iklim yapısına, toplumların sosyal-kültürel ve ekonomik yapılarına bağlı olarak değişebilmektedir. Orman yangınları ekonomik yönden kayıplara sebep olmasının yanı sıra çevre dengesi üzerinde de olumsuz etkiler oluşturmaktadır.
COĞRAFİ KONUM
Coğrafi konum itibariyle Akdeniz iklim kuşağı içersinde bulunmakta olup genel alanın %56' sı ormanlarla kaplıdır. Mevcut ormanlarımızın %67’sinin 500 metre rakımın altında bulunması; bulunduğumuz Coğrafi konum, karayolu ve köy yolu ağının yoğunluğu, ormanlarımızda yoğun ölü ve diri örtü yangın çıkma ve büyüme riskini artırmaktadır.
Yaz aylarında Akdeniz Bölgesi yerli ve yabancı turistik amaçlı ziyaretçi akınına yoğun bir şekilde uğramakta olup, dağınık ve çok sayıda yerleşim birimlerinin ormanlarla iç içe olması, orman içi ve orman kenarında birçok kamp yeri, ören yeri ve piknik yerinin mevcudiyeti orman yangını riskini had safhaya çıkarıyor.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte orman yangını tehlikesi de artmaya başladı. Bu nedenle Valilikler yeni tedbirler almaya başladı. Muğla Valiliği il genelindeki bir çok orman alanlarına girilmesini yasakladı.
* Orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak yasak.
Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan tescilli piknik alanlarından gerekli
önlemleri alarak ateşsiz piknik yaparak yararlanabilecekler. Bu piknik alanlarında
ateşsiz piknik yapılması sırasında, tescilli piknik alanlarında faaliyet gösteren işletmeler,
vatandaşlara yangınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunarak çöp bırakılmaması
konusunda denetim ve kontrol yapacaklar.
*Anız yakmak yasak
Ormana yakın ahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasak.
*Söndürme ekipleri kuracaklar
Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları; yerleşim yerleri ve ormanı
etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alarak, söndürme ve koruma ekiplerini
kuracaklardır.
* İş makineleri bulundurulacak
Belediyeler orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde, kullanılan alan içerisinde orman sınırı ile arasına koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.
Ayrıca Enerji Nakil Hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar
(ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. – TEİAŞ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen
bölmelerinde gerekli hatların, hat altının ve çevresinin bakımlarını gerçekleştirecekler,
yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi kesecekler.