Her sabah hava aydınlanmadan önce kalktığımda okul servis araçlarını görüyorum. Daha anaokulu ve birinci sınıf öğrencilerinin servislere bindiğini ve okul yoluna düştüklerine şahit oluyorum. Sonra kendi kendime soruyorum. “Bu yavrular neden karanlıkta okula gidiyorlar. Uykularımı tam olarak almışlar mı, kahvaltılarını yapmışlar mı.?”” diye soruyorum. 

Nedenini araştırdığımda Türkiye’de yaz saati uygulamasını 8 yıldan bu yana devam ettiğini bu nedenle, başta öğrenciler olmak üzere birçok vatandaşı mağdur ettiğini anladım.

Türkiye’de “tasarruf gerekçesiyle” 8 yıldan bu yana uygulanan sistemin, enerji tasarrufunda çok israfa yol açtığı çıktığı belirtiliyor.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası bir rapor hazırlamış ve Kış saati uygulamasının kullanıldığı son sene baz alınarak yapılan karşılaştırmada kalıcı yaz saati uygulamasının yüksek oranda enerji israfına neden olduğunu ileri sürüyor.

TASARRUF DEĞİL, İSRAF

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler şunları söylüyor : “Biz 2016 yılından beri zaten her sene bu dönem bu açıklamayı yapıyoruz. 2016 yılında uygulanmaya başlandı. Tasarruf edileceği gerekçesiyle başlatıldı bu uygulama. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı bir rapor sunulduğu söylendi. Ancak 2024’teyiz, henüz o raporu gören kimse yok. Biz 2016 yılından beri bunun bu uygulamanın yanlış olduğunu dile getiriyoruz. Ortada bir veri yok, bir çalışma yok. Biz uygulamaya geçildiği ilk sene 2016’nın Kasım-Aralık ve 2017’nin Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan dönemi alıp bir önceki yılın aynı dönem sarfiyatına bakıp karşılaştırdığımızda tasarruf adına bir şey olmadığını, aksine enerjide bir artış olduğunu tespit ettik. 2016 ile bir önceki yıl arasında 7 milyon kilovatsaatlik bir artış oldu tüm Türkiye çapında. Bunu diretenler, tasarruf yapıldığını söyleyenler istatistiki olarak bunu açıklamalı. ‘Şu kadar harcama yapılırken biz bu uygulamayla bunu düşürdük’ gibi bir veri yok. Ama bizim elimizde 2016 ile bir önceki yıl arasında bunun artış olduğu yönünde bir veri var. Yani elimizde bizim bu veri var. Bakanlık yetkililerinin söyledikleri, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırlamış olduğu rapor… Bunlar ne yazık ki sanalda kaldı.”

YAZ - KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Kış saat uygulaması, Türkiye'de bir süredir hayata geçirilmiyor. Yaz ve kış saati olarak ifade edilen uygulama ile gün ışığından daha fazla yararlanma hedefi söz konusudur. Yaz saati uygulamaları ise ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Yaz saati uygulaması Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'de de geçerli olan saat sistemidir. Belirli dönemlerde saatler bir saat ileri veya geri alınarak gün ışığından daha etkili şekilde yararlanmak amaçlanır. Ancak Türkiye ise 2016 yılından bu yana kış saati uygulamasını yürütüyor.