* Yıl 2025 tema Ankara'nın 10 meyvesi. Bunlar Ankara markaları olacak öyle mi? 

Şimdi Ankara için belki 20 meyveden de söz edilebilir. Eleştirenler var. Mesela muşmula neden alınmadı gibi serzenişler oldu. Benim buradaki tezim şu. Ankara meyvelerinden geçmiş dönemde bahseden, çok ciddi araştırmalarımda elde ettiğim bilgiler. Yani geçmişte resmen kitaplarda yer almış meyveleri biz burada esas aldık. Seyyahların söyledikleri, kitaplarda geçen, türkülerde geçen. Dolayısıyla armut mesela, Ankara armudu. Yani tartışılmaz bir şekilde Ankara meyvesi olduğunu herkes kabul ediyor. Ayrıca Evliya Çelebi seyahatnamesinde Beypazarı'nda divlek kavunu yedim tadı damağımı çatlattı diyor. Beypazarılılar armudu pamuğa sararak der saadete gönderiyorlar.  Keza Katip Çelebi, Cihan Nüma adlı ünlü eserinde Kalecik'teki meyvelerden bahsediyor. Ankara'daki meyvelerden bahsediyor. Ve onların içinde üvez var mesela. Armut var, üzüm var.  

* Hocam üzüm diyoruz. Ankara'ya ismini vermiş. Engürü. Yani kentin adı üzümden geliyor.

Evet bir tarihte öyle de bir gerçek var. Tabii çok geçmiş. Aynı şekilde Ayaş dutumuz mesela. Keza üvez Güdül’de yetiştiriliyor. Kitaplarda rastladık. Ve kayıt altına alınmış meyvelerden oluşuyor. Ve Ankara'da yaygınlığı çok geniş olan meyveler. 

Gelecek yıl Ankara'nın bir sofrası. Ne demek o? Günün sonuna kadar bir sofrasından bahsedeceğiz. Ve Ankaralıların bir günde tükettikleri yemeklerin tanıtımını yapmış olacağız. 

*Muhtemelen Hacı Bayram'ın burçak çorbası da vardır içinde değil mi? 

Hacı Bayram Veli'nin bu geleneğini yeniden yaşatmak için, ihya etmek için uğraşıyoruz. İnşallah onunla ilgili de Haziran'da bu sene burçağı ekeceğiz. Onunla ilgili de ATAM(Ankara Tarımsal Araştırma Merkezi) projesinin içinde onunla ilgili de güzel bir program yapacağız.