Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2025 yılını "Aile Yılı" olarak ilan etmiş ve yeni evlenecek gençlere faizsiz 150 bin TL kredi desteği sağlayacaklarını açıklamıştı. Ancak, gençlerin evlenmeye karar vermelerine rağmen artan maliyetler ve yüksek düğün harcamaları nedeniyle bu destek, beklenen etkiyi yaratmıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan Aile ve Gençlik Fonundan verilen faizsiz krediye başvuru şartları ise şöyle sıralanıyor:
* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Türkiye’de ikamet etmek
*Başvuru tarihindeki yaş aralığının 18-29 arasında olmak
*Taşınmaz sahibi ya da hissedarı olmamak
*Çiftlerin gelirlerinin asgari ücretin 2,3 katından fazla olmaması
*Resmi nikâh tarihine en az 2, en fazla 6 ay kalmış olmak
*Evlilik öncesi ve sonrası eğitim ve danışmanlık hizmetlerine katılım taahhüt etmek
*Bu şartlarla başvuru yapan gençlerin sayısı şu an için açıklanmış değil. Ancak, birçok genç evlilik masraflarını karşılamakta zorlandığı için sade nikâh törenleri düzenlemek zorunda kalıyor.
"Düğün Masrafları Ulaşılabilir Değil"
Ankara'da özel bir şirkette çalışan Nurettin Yılmaz, 2 yıldır nişanlı olduğunu, ancak yüksek düğün masrafları nedeniyle evlenemediklerini belirtiyor. Yılmaz, düğün salonlarının fiyatlarının 50 bin ila 75 bin TL arasında değiştiğini, gelinlik kiralama fiyatlarının ise çok yüksek olduğunu dile getiriyor. "Eğer bu yıl evlenemezsek, evlilik kredisi başvurusu için yaş sınırına takılacağız. Şu anda 29 yaşındayım, 30’a girmeme sadece birkaç ay kaldı" diyen Yılmaz, ekonomik nedenlerle evlilik hayallerinin ertelendiğini ifade ediyor.
Sade Nikâh Törenlerine Yönelim Artıyor
Artan maliyetler nedeniyle, büyük şehirlerde düğün yapmak isteyen çiftler, genellikle sade bir nikâh töreni ile evliliklerini resmiyete kavuşturuyor. Gelinlik ve düğün salonu gibi masraflardan kaçınan çiftler, belediyelerin uygun fiyatlı nikâh salonlarını tercih ediyor. Bu durum, devletin sunduğu evlilik kredisi desteğiyle gençlerin evlenmesini teşvik etmek amacıyla yapılan adımların, gerçekte pek çok çift için yeterli olmadığını gösteriyor.