Yine başkentteyiz. Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığındayız ve Bekir Başkanım'ın konuğuyuz.

Bugün belki de hiç bilmediğiniz, daha doğrusu "ya bunlar da mı yapılıyordu" diyeceğiniz bir meseleyi Sayın Başkan'la konuşmak istiyorum. Şaşıracaksınız. Ankara Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 5 yıldır buradan saysanız 6 yıldır tarihi değerlerin korunmasına dair bir sürü faaliyetin içinde. En taçlandırılmış haliyle de Roma Tiyatrosu ve Arkeopark'ı biliyorduk ama ben ki biraz dikkatli olduğumu düşünüyorum, yeni öğrendiğim Ankara Büyükşehir Belediyemizin katkı koyduğu, desteklediği benzer girişimler var Ankara'nın ilçelerinde. Bunları derli toplu başkandan dinlemek istiyorum. Sonra da benim şimdi size sözüm olsun, bu alanları da yine birlikte yerinde gezeriz diye düşünüyorum.

Merhaba Başkanım. Taner Hoca merhaba. Evet, girişte de söyledim hocam. Aslında şunu da söyleyeyim baştan: İltifata tabi olma meselesi var, bir de mütevazı olma hali var. Bence bunu artık yıkın diye düşünüyorum. Şimdi anlatacağınız hususları ki ben biliyorum, bunları yeni öğrendim. Bunları paylaşmadınız. Ankaralı ile paylaşmadınız. Yani sanki çok normal ve sıradan, tüm belediyelerin yaptığı bir şeymiş gibi değerlendirdiniz. Aslında öyle değil. Çok kıymetli işler bunlar ve ne olur bunları anlatmaya başlayın artık.

Hocam teşekkür ediyorum. Şimdi sizin de bildiğiniz gibi, özellikle Mansur Bey'in göreve geldiği tarihten bu yana Ankara'da var olan kültürel mirasın korunmasına yönelik pek çok proje ve uygulama çalışmasını sürdürüyoruz. Belki kamuoyu doğal olarak sadece Ulus Tarihi Kent Merkezi değil ama... İşte buraya yoğunlaştık. Kaleye yoğunlaştık. Ulus Tarihi Kent Merkezi dışında özellikle Cumhuriyet Ankarası'nın modernleşme mekanları dediğimiz Güven Park, Abdi İpekçi, Anıtlar, Seymenler Parkı gibi pek çok alanda da koruma çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ama ilçelerde de çok çalışmalarımız var. Yani hemen hemen Ankara'nın dış ilçeler diyeceğimiz 19 ilçesinde çok ciddi kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarımız var. Başkan Bey'in de, Mansur Bey'in de bunlara çok özel önem verdiğini sizinle programlarda pek çok kez dile getirdik. Ki yaklaşık 71 civarında proje yapmışız. Sayın Başkanımızın birinci dönemi dediğimiz 2019 ile 2024 tarihleri arasında... İçinde COVID var bir de. Evet, COVID olmasına rağmen zor koşullarda bile projelere devam ettik.

Yine bu dönemin başında, yani 2024 yılında belediye meclisimizden ürettiğimiz kararlarla Güdül'den Kalecik'e, Nallıhan'dan Polatlı'ya, Kazan'dan Beypazarı'na, Haymana'ya, Çubuk'a kadar pek çok ilçemizde de kültürel mirasın korunmasına yönelik yeni meclis kararları aldık. Bu sene de onlara başlayacağız. Sizin aracılığınızla o müjdeyi de verelim.

*Bu büyük bir müjde! Ama belki de en az bilinen konu, Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’daki arkeolojik kazılara verdiği destek.

Bekir Ödemiş: Evet, Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı izniyle yürütülen arkeolojik kazılara destek verme kararı aldık. Türkiye, özellikle Anadolu, açık hava müzesi gibi bir yer. Kültür ve Turizm Bakanlığı kazılara önemli destek veriyor ama ödenekler her zaman yeterli olmuyor. İşte tam bu noktada biz devreye giriyoruz.

*Yani kazılar maddi sıkıntılarla karşılaşmadan önce mi destek sağlıyorsunuz?

Bekir Ödemiş: Evet, en baştan destek oluyoruz. Kazıların mevsimi bellidir, genellikle yaz aylarında yapılır. Biz de Ankara’daki kazılara katkı sağlıyoruz. Toplamda sekiz kazıya destek veriyoruz.

*Bunları sayabilir misiniz?

Bekir Ödemiş: Tabii. İşte destek verdiğimiz kazılar:

1.     Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Kazısı

2.     Nallıhan, Çayırhan Jülopolis Nekropol Kazısı ve Çevre Düzenlemesi

3.     Çubuk, Melikşah Roma Hamamı Kazısı

4.     Polatlı, Hacı Tuğrul Höyük Kazısı

5.     Kahramankazan, Karalar Ören Yeri Kazısı

6.     Sinab Formasyonu, Cebirli Fosil Lokalitesi Kazısı

7.     Gölbaşı, Külhöyük Kazısı

8.     Çamlıdere Fosil Ormanı Koruma ve Araştırma Çalışmaları

https://www.youtube.com/watch?v=_0IyyyDQLOA