Bundan 104 yıl önce; Mustafa Kemal ve arkadaşları, Boztepeler ovasındaki yokuşu, motor homurtuları arasında tırmanarak düzlüğe vardıklarında, perdeleri açık pencere gibi, iki tepenin arasından Ankara'yı görmüşlerdi. Tarih 27 Aralık 1919, günlerden cumartesi, vakit öğleden sonra 15:00 olarak bilinir. İçlerinde Heyet-i Temsiliye üyeleri de bulunan Rauf Orbay, Ahmet Rüstem, Mazhar Müfit, Hakkı Behiç, Dr Binbaşı Refik Saydam, Binbaşı Hüsnev, İbrahim süreyya Yiğit, Yaver Muzaffer Kılıç ve onlara Gölbaşı'nda katılan Ankara Vali Vekili Yahya Galip, ile 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Cebesoy otomobillerinden de inerek karşılayanlarla eller sıkııp coşkuyla kucaklaşırlar.
Heyet ve karşılayanlar yürüyerek Ankara'yı cepheden gören yere gelince, Ankara'ya ilk kez gelen Mustafa Kemal'e Ali Fuat Paşa'ya sorar; Ankara'yı nasıl buldunuz? Doğa olarak da insan olarak da manzara muhteşemdi. Mustafa Kemal bu sorunun cevabını O' nun elinde sıkıp gülümseyerek: Olağanüstü... Tebrik ederim. Ankara ulusal davamızın merkezi haline gelmiş, yanıtını verir. Mustafa Kemal'in 27 Aralık'ta Ankara'ya geleceği önceden bilindiği için karşılama Mustafa Kemal'e yakışan şekilde idi aralarında 700 yaya 3000 atlıdan oluşan Seymen alayından yol boyu tren istasyonuna oradan da valiliğin önüne kadar uzanıyordu. Mustafa Kemal'in gözlerini Ankara'nın kalesi kadar, bu insan seli de çekmişti.
Ankara'nın nüfusu o tarihlerde 28.000 olduğuna dikkat çekilirse bu kalabalığın önemi daha iyi anlaşılıyor. Otomobiller ve halk ağır ağır Dikmen caddesinden inerek, Genelkurmay binasının bulunduğu alana gelmişlerdi.
Otomobiller Genelkurmay'ın bulunduğu alana gelmişlerdi. Günümüzde tam da bu noktada, Ankara Kulübü Derneği'nin girişimleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonunda, Anadolu Organize Sanayi Topluluğu'nun finansman desteği ile Heykeltıraş Aslan Başpınar'ın yaptığı çok görkemli bir Kızılcagün Anıtı bulunmaktadır.
Mustafa Kemal Paşa buradaki karşılama heyeti ve devlet memurlarını bir arada görünce otomobilinden inerek herkesin ayrı ayrı ellerini sıkar. Bir tarafta kendilerini karşılayan seğmenleri dimdik ayakta görünce misli az görülen bu gösteriye hayran kalarak o iyi bilinen meşhur diyaloğ yaşanır:
" - Merhaba Efeler..
- Sagol Paşa hazretleri.
- Arkadaşlar buraya niçin geldiniz?
- Millet yolunda kanımızı akıtmaya geldik.
-Bu andınızda kararlı mısınız?
- AND OLSUN, AND OLSUN, AND OLSUN!
Artık Kızılcagün töreni başlamıştır.
( devam edecek )
Kalın sağlıcakla.
* Haydar Köprülüoğlu Gün Aşımı 2024