Türk İdari Araştırmalar Vakfı (TİAV) tarafından yayımlanan "Zabıta Teşkilatı Tarihi" adlı kitabın tanıtımı Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) gerçekleştirildi.
Burada konuşan Bülent Turan, İçişleri Bakanlığı Araştırma ve Etütler Merkezi'nin (AREM) kendileri için büyük bir öneme sahip olduğunu, farklı konularla ilgili kitaplar basan, çalışmalar yapan Merkezin, literatür üreten bir kurum haline geldiğini söyledi.
Hazırlanan kitabın, köklü bir geleneğin geleceğe aktarılması olduğunu dile getiren Turan, "Tanıtımını yaptığımız kitap sadece zabıta teşkilatımızla ilgili değil. Aslında tam olarak yaşantımızla ilgili. Bu kitap çalışması sadece zabıta teşkilatımızla ilgili değil, aynı zamanda bizim büyük bir devlet olduğumuzun da bir göstergesi, bir hatırası." açıklamasında bulundu.
Turan, Türkiye Cumhuriyeti'nin köklü bir geçmişi, mazisi ve anılarının olduğuna işaret ederek, Cumhuriyet'in 102, Emniyet Teşkilatı'nın 180, Jandarma Teşkilatı'nın 186 ve Zabıta Teşkilatı'nın ise 199 yaşına geldiğini hatırlattı.
"Terörsüz Türkiye" sürecinin zorlukları ve riskleri olduğuna dikkati çeken Turan, şunları kaydetti:
"Yaşanmış acılarımız, risklerimiz, dertlerimiz var. İşe olumsuz taraftan bakmak kolaydır. Eleştirmek, aşağılamak en kolayıdır. Önemli olan faydalı olanı yapmak, riskte olsa doğrunun yanında olmak, ekibini motive etmek, bedeli, riski azaltma gayretinde olmaktır. İstiyoruz ki çocuklarımız terörle ilgili bir gündeme sahibi olmasın. İstiyoruz ki çocuklarımız kardeş kavgası nedir hiç bilmesin. Terör hükmünün eylem kabiliyetinin azalması, bitmesi başka bir şey, toplumsal mutabakatla bu konuyu kapatıyoruz, fesih ediyoruz, yok ediyoruz demek bambaşka bir olay. O yüzden çok daha öte anlamı olan fesih etmenin, kapatmanın arifesindeyiz."
Turan, İçişleri Bakanlığı olarak kolluk faaliyetlerinin yanı sıra Sivil Toplum Genel Müdürlüğü ile Türkiye'deki 1000'den fazla dernekle irtibat kurarak, buralarda yapılan projelere destek olduklarını belirtti.
"Zabıta Teşkilatı sosyal hayatın önemli bir parçası"
AREM Başkanı Selim Çapar da kitabın hazırlanma sürecine ilişkin bir yılı aşkın süredir akademisyen ve yazarlarla çalıştıklarını söyledi.
Türk Zabıta Teşkilatının modern ismiyle ortaya çıkmadan çok daha önce devlet mekanizmasında yer aldığını, ekonomik ve sosyal hayatın önemli bir parçası olduğunu hatırlatan Çapar, "Zabıta Teşkilatı Tarihi" adlı bu kitabın da teşkilatın gelişimi üzerine odaklandığını belirtti.
Türk Zabıta Teşkilatı Federasyonu Başkanı Abdurrahman Karabudak da zabıta denince akıllara, şehrin dinamiklerini planlayan, yaşam kalitesini arttırmaya çalışan bir yapının geldiğinden bahsetti.
Programda, "Zabıta Olmasaydı Nasıl Bir Hayat Olurdu?" başlığı ile hazırlanan video ise gösterimi de sunuldu.