Her sene Ramazan'da verilen fitre miktarı değişiklik gösteriyor. Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla verilecek fitre ücretleri yeniden gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fitre ücreti bu senenin Ramazan ayından gelecek sene Ramazan ayına kadar geçerli olacak. 2025 fitre ücreti ise bu sene için 180 TL olarak belirlendi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda toplanan ve başkanlığını Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı'nın yaptığı kurul tarafından fitre ücretine ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar 180 TL olarak belirlenmiştir. Fitre olarak belirlenen miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda maddelerinden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.” denildi.
Fitre kimlere verilir?
Fitre yani fıtır sadakası temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken, yoksul ve muhtaç kişilere verilir. Bu kişiler arasında bulunanlara fitre verilmelidir.
- Fakirler
- Miskinler
- Borçlular
- Yolda kalmışlar
- Allah yolunda çalışanlar
Fitre kimlere verilmez?
Fitre anne, baba, nene, dede gibi üst soydan akrabalara, çocuklar veya torunlar gibi alt soydan akrabalara verilmez. Zengin ve mal varlığı olan kişilere verilmediği gibi eşler birbirine fitre veremez.
Fitre kimlere farzdır?
Fitrenin Müslüman olan kişilere farz olduğu bilinen bir gerçek. Bunun dışında temel ihtiyaçlardan ve borçlardan fazla nisap miktarı mala sahip olan kişilere fitre farzdır. Fitre verecek kişinin, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin temel ihtiyaçları ile borçlarını karşıladıktan sonra nisap miktarı kadar (80.18 gram altın veya bunun değerinde para, mal, ticaret eşyası vb.) fazlalığı varsa fitre vermesi farzdır.
Fitre kimlere farz değildir?
Fitre, fakir ve muhtaç olan kişilere, nisap miktarı mala sahip olmayanlara ve çocuklar iee akıl sağlığı yerinde olmayan kişilere farz değildir.