In vitro fertilizasyon (IVF), doğurganlığa yardımcı olmak veya genetik sorunları önlemek için kullanılan karmaşık bir dizi...
In vitro fertilizasyon (IVF), doğurganlığa yardımcı olmak veya genetik sorunları önlemek için kullanılan karmaşık bir dizi prosedürdür. IVF sırasında olgun yumurtalar yumurtalıklardan toplanır ve bir laboratuvarda sperm tarafından döllenir. Daha sonra döllenmiş yumurta(lar) rahim içine transfer edilir. Bir tam tüp bebek döngüsü yaklaşık üç hafta sürer. Bazen bu adımlar farklı bölümlere ayrılır ve süreç daha uzun sürebilir. Tüp bebek, yardımcı üreme teknolojisinin en etkili şeklidir. İşlem, bir çiftin kendi yumurtaları ve spermleri kullanılarak yapılır.
Tüp bebek tedavisi (IVF), kısırlık veya genetik problemler için bir tedavi yöntemidir. Bazen, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda kısırlık için birincil tedavi olarak IVF sunulmaktadır. Belirli sağlık durumlarında da IVF yapılabilir.
Fallop tüpü hasarı veya tıkanması, yumurtlama bozuklukları, endometriozis,
rahim fibroidleri, önceden yapılmış tüp sterilizasyonu, bozulmuş sperm üretimi veya işlevi, açıklanamayan kısırlık, genetik bozukluk gibi durumlarda IVF kullanılabilir. Radyasyon veya kemoterapi gibi doğurganlığa zarar verebilecek kanser tedavisine başlamak üzere olan hastalarda doğurganlığın korunması için IVF bir seçenek olabilir. Yumurtalıklardan toplanan yumurtalar daha sonra kullanmak üzere döllenmemiş bir durumda dondurulur.
Tüp bebek tedavisi; çoklu doğum, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı, yumurtalık hiperstimülasyon sendromu, düşük, dış gebelik, doğum kusurları, stres gibi birtakım riskleri de içerir.
Yumurta toplama işleminden yaklaşık 12 gün ila iki hafta sonra, doktor hamileliğin başlayıp başlamadığını belirlemek için kan testi isteyecektir. Hamile kalınmışsa bundan sonraki takibi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı yapacaktır. Hamilelik yoksa, progesteron alımı bırakakılır ve muhtemelen bir hafta içinde adet görülür. Adet görülmezse veya olağandışı bir kanama olursa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.
IVF tedavisinden sonra sağlıklı bir bebek doğurma şansı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır:Anne yaşı: Anne adayı ne kadar gençse, hamile kalma ve sağlıklı bir bebek doğurma olasılığı o kadar yüksektir. 41 yaş ve üstü kadınlara, başarı şansını daha az olabilir.
Embriyo durumu: Daha gelişmiş embriyoların transferi, daha az gelişmiş embriyolara kıyasla daha yüksek gebelik oranları ile ilişkilidir. Bununla birlikte, tüm embriyolar geliştirme sürecinde hayatta kalamaz.
Üreme tarihi:Daha önce doğum yapmış kadınların, hiç doğum yapmamış kadınlara göre tüp bebek yöntemiyle hamile kalma olasılığı daha yüksektir. Daha önce birden çok kez tüp bebek uygulamış ancak hamile kalmamış kadınlarda başarı oranları daha düşüktür.
Kısırlık nedeni. Normal bir yumurta kaynağına sahip olmak, IVF kullanarak hamile kalma şansınızı artırır. Şiddetli endometriozisi olan kadınların, açıklanamayan kısırlığı olan kadınlara göre IVF yöntemiyle hamile kalma olasılığı daha düşüktür.
Yaşam tarzı: Sigara içen kadınlardan tüp bebek tedavisi sırasında daha az yumurta alınabilir ve daha sık düşük görülebilir. Sigara içmek, bir kadının tüp bebek tedavisindeki başarı şansını %50 azaltabilir. Obezite hamile kalma ve bebek sahibi olma şansınızı azaltabilir. Alkol, keyif verici ilaçlar, aşırı kafein ve bazı ilaçların kullanımı da zararlı olabilir.
Sağlıklı günler dileğiyle…