Polip, bir mukoza zarından çıkıntı yapan anormal bir doku büyümesidir. Yüzeye dar, uzun bir sapla tutunuyorsa saplı olduğu söylenir. Polipler genellikle bağırsak, mide, burun, kulak, sinüsler, idrar kesesi ve rahimde bulunur. Ayrıca rahim ağzı, ses telleri ve ince bağırsak dahil olmak üzere mukoza zarlarının bulunduğu yerlerde de oluşabilir.
Rahim polipleri, rahmin iç duvarına yapışık ve rahim boşluğuna doğru genişleyen oluşumlardır. Endometrial polipler olarak da bilinen rahim polipleri, rahim iç yüzeyindeki (endometrium) hücrelerin aşırı büyümesi sonucu oluşur. Rahim polipleri geniş bir taban veya ince bir sapla rahme tutunur. Yuvarlak veya oval şekilli olabilir. Rahim poliplerinin boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişir. Rahimde aynı anda birden fazla polip de olabilir. Polipler genellikle rahim içinde kalırlar, ancak bazı durumlarda rahim ağzından vajinaya doğru kayabilirler. Rahim polipleri genellikle iyi huyludur ancak adet görme veya çocuk sahibi olma ile ilgili sorunlara neden olabilirler.
Rahim polipleri düzensiz ve çok yoğun adet kanamalarına, menopoz sonrası kanamalara, veya adet dönemleri arasında kanamalara neden olabilir. Uzunlukları ve ağırlıkları değişkenlik gösteren sık, öngörülemeyen adet dönemleri de görülebilir. Bazı kadınlarda ise sadece hafif kanama veya lekelenme olur. Büyük polipler bazen adet kramplarına benzer şekilde karında veya belde hafif bir ağrıya neden olabilir. Yine de ağrı, rahim poliplerinin yaygın bir belirtisi değildir.
Yaş, poliplerin oluşumunda önemli bir faktördür. Menopozun yaklaştığı dönemlerde (perimenopoz), 40’lı ve 50’li yaşlarda kadınlarda rahim polipleri geliştirme olasılığı yüksektir. Rahim polipleri menopozdan sonra da (postmenopoz) ortaya çıkabilir, ancak 20 yaşın altındaki hanımları nadiren etkiler.
Aşırı kilolu veya obez kadınlarda, hipertansiyon varlığında, göğüs kanserini tedavi etmek için ilaç kullanan ve yüksek dozda östrojen içeren hormon replasman tedavisi alan kadınlarda rahim poliplerinin gelişme riski yüksektir.


Rahimde görülen anormal büyümelerin polip olduğunu doğrulamak için çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:


Transvajinal ultrason: Vajinaya ultrason dönüştürücü adı verilen ince bir el cihazı yerleştirir. Cihaz, mevcut olabilecek düzensizlikler de dahil olmak üzere rahimin iç görüntüsünü sağlayan ses dalgaları yayar.
Sonohisterografi: İlk transvajinal ultrasondan sonra, rahime kateter adı verilen ince bir tüp yoluyla steril bir sıvı gönderilir. Sıvı, rahimde genişlemeyi sağlayarak ultrason prosedürü sırasında rahim boşluğundaki herhangi bir büyümenin daha net bir görüntüsünü sağlar.
Histeroskopi: Vajina ve rahim ağzından rahime ışıklı bir teleskop (histeroskop) ile uzun, ince bir tüp yerleştirilir. Histeroskop, rahim içinin detaylı incelenmesini sağlar. Histeroskopi bazen rahim poliplerini çıkarmak için ameliyatla birlikte kullanılır.
Endometriyal biyopsi: Rahim iç duvarlarından doku toplamak için yumuşak plastik bir alet kullanılır. Numune, anormal hücreleri saptamak için bir laboratuvarda test edilir.
Küretaj: Rahim iç duvarlarından doku toplamak için küret adı verilen uzun bir metal alet kullanılır. Küretin ucunda doku veya polipleri kazımak için kullanılan küçük bir halka vardır. Çıkarılan doku veya polipler, kanser hücrelerinin var olup olmadığını belirlemek için test edilmek üzere laboratuvara gönderilir.
Tedavi süreci semptomlara ve rahim kanseri riskini artıran diğer faktörlerin varlığına bağlıdır. Menopoza girilmemişe ve polip ağır semptomlara neden olmuyorsa polip düşük riskli kabul edilir ve bir süre izlenebilir. Menopoza girilmişse ve/veya polipler semptomlara neden oluyorsa hormonları dengede tutan ilaçlarla semptomlar kontrol altında tutulabilir veya cerrahi yöntemle polip çıkarılabilir. Poliplerin kanser hücreleri içerdiği durumlarda rahim alınabilir.
Vücutta oluşabilecek her türlü olumsuz duruma erken teşhis ile müdahale edilebilir. Bu sebeple lütfen rutin kontrollerinizi aksatmayınız.


Sağlıklı günler dileğiyle...