Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), cumhuriyet başsavcı vekillerinin adli işlere katılımına ilişkin ilke kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeyle başsavcı vekillerine verilecek soruşturma dosyalarının dağılımında tevzi puanı esas alınacak, iş yükünün dengeli ve objektif biçimde belirlenmesi sağlanacak.
Kararla, başsavcılıklardaki iş yükünün dengeli dağıtılması ve başsavcı vekillerinin idari, gözetim ve koordinasyon görevlerinin yanı sıra adli işlere de etkin şekilde katılmalarına ilişkin esasların belirlenmesi amaçlandı.
İş dağılımında tevzi puanı esas alınacak
İlke kararına göre, başsavcı vekillerine verilecek soruşturma dosyaları ve diğer adli işlerin dağılımında tevzi puanı oranları dikkate alınacak. Bu oranlar, başsavcı vekillerine verilecek iş miktarının dengeli ve objektif biçimde belirlenmesinde ölçüt olarak kullanılacak.
Ancak tevzi puanı oranları, başsavcı vekillerinin mesleki başarısını, verimliliğini veya performansını değerlendirmek amacıyla tek başına esas alınamayacak.
Dosyaların bizzat sonuçlandırılması esas olacak
Karar kapsamında, cumhuriyet başsavcısı tarafından verilen görevler ile iş bölümü çerçevesindeki idari, gözetim ve koordinasyon sorumlulukları saklı kalmak üzere başsavcı vekillerinin adli işlere etkin biçimde katılması öngörüldü.
Başsavcı vekillerine tevzi edilen soruşturma dosyaları ve diğer işlerin bizzat kendileri tarafından sonuçlandırılması da temel esaslar arasında yer aldı.
İş yükü belirlenirken birçok kriter dikkate alınacak
Başsavcı vekillerine verilecek iş oranları belirlenirken birden fazla ölçüt birlikte değerlendirilecek. Bu kapsamda;
- Başsavcılığın toplam iş yükü,
- Görev yapan cumhuriyet savcısı ve başsavcı vekili sayısı,
- Başsavcı vekilinin iş bölümü kapsamında sorumlu olduğu bürolar,
- Sorumlu olunan bürolarda görev yapan savcı sayısı,
- Üstlenilen idari, gözetim ve koordinasyon görevlerinin kapsamı ve yoğunluğu dikkate alınacak.
İş dağılımında, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden yapılan dağıtımlarda uygulanan tevzi puanı esas alınacak.
Tevziden muafiyet istisnai olacak
İlke kararında, başsavcı vekillerinin dosya dağıtımından tamamen muaf tutulmasının da istisnai olarak uygulanacağı belirtildi.
Düzenlemeyle, başsavcı vekillerinin idari sorumlulukları ile adli görevleri arasındaki dengenin gözetilmesi ve iş dağılımında objektif ölçütlerin uygulanması hedefleniyor.





