İbrahim Reisi öldü. Fakat öldü mü öldürüldü mü burası büyük bir muamma. Fakat öldürülmüş olmasını düşünmek kaos severlikten değil ne yazık ki!

İbrahim Reisi, İran  için sadece bir Cumhurbaşkanı değil. 1988 olaylarından bu yana yakından tanınan bir karakter aslında.

İbrahim Reisi, 1960’da İran’ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed’de doğdu. Meşhed öylesine bir yer ki Şii geleneğinin en kutsal türbelerinden biri olan, İmam Rıza Türbesi’nin de bulunduğu yer. Zaten Reisi’de bu gelenek üzere yetişti ve kendini Hz. Muhammed’in soyundan gören bir zat. Yetişme tarzının da etkisiyle elbette 1979 senesinde batı destekli Ayetullah Humeyni’nin önderliğindeki kalkışmanın protestolarına katıldı. Daha sonralarda bu dönem başkaldırışının ekmeğini de yiyecekti. İslam Devrimi gerçekleştikten hemen sonra yargıda görev aldı. Dönemin ‘Ölüm Komitesi’ adıyla anılan karanlık yargılamaların ana karakterlerinden biri olarak komitede görevli dört yargıçtan biri oldu. Günümüzde hala tartışma konusu olan yargılamaları gerçekleştirdiler ve başka bir açıklamaya göre beş bin civarında; bir rivayete göre ise otuz bin civarında insanın ölümüne sebep oldu bu komite.

Buralardan Cumhurbaşkanlığı koltuğuna uzanan bir yolun yolcusu olan Reisi’nin ölümü düşünülürken bunları atlamak pek mümkün değil.

Neden mümkün değil? Çünkü birden fazla devlet görevlisinin aynı helikopterde olması olası bir durum değil. Hava şartlarının ortada olduğu bir zamanda helikopterin kaldırılması, devlet için mühim görevliler bir helikopterdeyken diğer eskort olan hava araçlarının bu aracı gözden kaybetmeleri de mümkün gelmiyor akla! Arama-kurtarma çalışmalarının tüm süreçleriyle alakalı bu kadar sansasyonel bilginin, rabarbanın ortalığı kasıp kavurması da müthiş derecede kafa karıştırıcı.

İbrahim Reisi bir kaza sonucunda ölmediyse ve ister dış ister iç karmaşanın tozunda boğulduysa bunun bir bedeli olacaktır. Bu bedel sadece İran’ın devlet görevlilerinin kaybedilmesi olmayacaktır. Bu belki de Filistin’e yapılan müdahaleden yeterince hoşnut olmayan İran’ın daha sert olmasını savunan kliklerdir. Ya da beklenen gibi bir istihbarat operasyonuysa da müsebbibi olan ülkeye mal olmayacaktır sadece. Bu durum bölgenin ateşinin kolay kolay sönmeden müthiş bir harla yanmasına sebep olacaktır. Bu ateşi söndürmenin yolu ne ise o yoldan ayrılmamakta fayda var…