Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada sahtecilik yapan firmaları açıkladıkça ortaya çıkan gerçekler herkesi şaşkına çeviriyor.
Neler yiyormuşuz da haberimiz yok.
Vicdansız insanlar, halkı kandırmakla da kalmayıp, insan sağlığı ile oynuyor. Bal, kıyma, et ürünleri ve peynir derken, hile yapılan ürünler arasına süt tozu da girdi. Hilecilerin birçok kişinin kahvesine koyduğu süt tozuna teşebir tozu karıştırdığı ortaya çıktı.
Uzmanlar tüketicileri 'markasız' ürün almamak konusunda uyarırken, özellikle merdivanaltı üretime dikkat çekiyor. "Süt tozuna tebeşir tozu karıştırıp maliyeti düşüren hilekarlar, pudra şekeri de kullanıyor. Tebeşir tozu kansere bile yol açıyor" diyen uzmanlar, ucuz ve markasız ürünlere şüphe ile yaklaşılmasını istiyor.
HİLELİ ÇAY KARACİĞERİ BOZUYOR
Çayda da hile yapıldığını söyleyen uzmanlar, iyi çayın '2.5 yaprak' olarak tabir edilen filizden elde edildiğini belirterek, "Ancak körpe filiz yerine kart dalları da çaya karıştırıyorlar" diyor. Depolarda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da piyasaya sürülebiliyor. Küflü çay özellikle karaciğere zarar veriyor.
KANSERE YOL AÇABİLİR
Süt tozuma konulan tebeşirin zararları konusunda konuşan doktorlar: "Tebeşir tozu insan sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Başta sindirim sistemi olmak üzere böbrekleri olumsuz etkiler. İleride kansere neden olabilecek olumsuzluklar yaratabilir. Alerjik rahatsızlıklara yol açabilir. Tebeşir tozunun süt tozu içindeki oranı ne olursa olsun, insan sağlığı için tehlikelidir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde de akciğerlere zarar verir." diyorlar
AĞIR CEZALAR
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, denetimlerde en çok et ve et ürünleriyle süt ve süt ürünlerinde taklit ve tağşişe rastladıklarını dile getirerek “En az da meyve ve sebze işlemede hile var. Zaman zaman ithal edilen ürünlerde de tespitlerimiz oluyor. Elbette onları da aynı uygulamaya tabi tutuyoruz. “Ambalaj üzerinde yazıp içeriğiyle uyuşmayan ‘Tereyağı tadında, keyfinde’ vesaire gibi konulara hiçbir şekilde toleransımız yok. Gıdada taklit ve tağşiş yapanların cezalarının ağırlaştırmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi
SİZ DE İHBAR EDİN
Bu sahtekarlıkların tespitinde vatandaşa da sorumluluk düşüyor. Şüpheli durumlarda şikayet için birçok yol var. ‘Alo 174’ hattını arayarak, ‘[email protected]’ adresine e-posta göndererek, ‘alo174.gov.tr’deki canlı destek veya ‘Alo 174 mobil uygulaması’ yoluyla şikayette bulunmak mümkün. Bakanlığın sosyal medya hesapları, ‘0 501 174 0174’ numaralı WhatsApp hattı üzerinden ihbar yapılabiliyor.