Kentsel Dönüşüm ile elde edilmek istenen çevre, mümkün olduğu kadar standartlan en yüksek seviyede olan bir çevredir. Kentsel dönüşüm, bir kentsel alanı yeni baştan üretmek için bulunmaz bir fırsattır. Tabii ki, yeşil alanlarıyla, kentsel servis öğeleriyle, konut dokusu ve ticaret yapılarıyla birlikte, bütüncül ve mümkün olan en kaliteli çevreyi üretmek başlıca hedeftir. Dar veya orta gelirliler için, salt barınmaya yeterli bir kentsel dönüşüm projesi üretmek, ilerinin kentsel çöküntü alanlarını üretmek demektir. Hedef, en üst standartlarda üretilen bir kentsel dönüşüm projesinde, haksahibi olan dar gelirliler de proje paydaşı yapabilmektir.
Zaten kentsel dönüşüm projelerinin hareket noktası, rant oluşturma arzusu değildir. Bu projeler, istenen anlamda kaliteli bir çevre dokusu oluşturduğu için, artan talep sayesinde rant ortaya çıkarmaktadır. Bu da, işin doğru bir biçimde yapıldığının, kentli tarafından takdir edildiğinin bir kanıtıdır. Ekonomik teoriye göre takdir edilmekten kasıt taleptir ve somut bir gerçektir. Talep ise, alım gücüyle desteklenen takdir etme (appreciation) yetisidir. Projeyle ilgisi olmayan kesimlerin takdir edip etmemesi ise, somut ölçütlere dayanmayan, projeyi doğrulama konusunda dayanak olmayan görüşlerdir.
Salt dar gelirli kesim için konut üretimi, batıda geçtiğimiz yüzyıl içinde test edilmiştir. Özellikle 1940, 1950 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinin öncelikli hükümet politikası, tüm vatandaşlarına konut sunmak olmuştur. Dar gelirli kesim ayrıştırılmış (gentrification), her kesimin kendi gelir yapısına uygun konut alanları üretilmiştir. En alt gelir grubu için üretilen konut projelerinin, zaman içinde fiziksel olduğu kadar sosyal ve ekonomik bakımdan da çöküntü alanı haline geldiği ve dolayısıyla "yeniden kentsel dönüşüme" konu olduğu tespit edilmiştir. Bu projelerin yola çıkış noktası ve hedef kitlesi "fakirlik" olduğu için, zaman içinde bina bakımları ve çevre İyileştirmeleri de yapılamaz hale gelmiştir ve artık bu konutlarda yaşamakta olanlar da müşteki olmuşlardır. Dolayısıyla, rantsız kentsel dönüşüm geliştirmek gibi bir hedef kabul edilemez. Kentsel dönüşüm projeleri, kendi kendini uzun süre idare edebilecek düzeyde kaliteyi sağlamalıdır.