Can Kıraç, Divan Otel'nin yapım evresini de şöyle anlatmakta:
"Vehbi Bey'in niyeti bu arsaya büyük bir apartman inşa etmek, altını "otomobil mağazası" yapmak, üstünü de; bir bölümü ailenin ikametine tahsis edilmek üzere 'pansiyonvari' bir şekle sokmaktı. Ancak, Milano'daki ünlü Excelsior Gallia Oteli'nin İstanbul'a davet edilen mimarlarının görüşleri alındıktan sonra niyet değiştirmiş ve pansiyon yerine bir otel inşa edilmesi kararlaştırılmıştı.
Vehbi Bey yaptığı işlerin heyecanını ve keyfini kendi yaşayıp ürünü başkaları ile paylaştığını göstermek için, yeni otelin adını yirmi iki yazarın teklifi ve bir jüri kararı ile 'Divan' olarak belirlemişti!..
Ve otel inşaatı ilerlerken ilginç bir olay yaşanmıştı.
Divan Oteli'nin yapımı Vehbi Bey'in istediği tempoda ilerlemiyordu... Bu arada Milletlerarası Banka ve Para Fonu Kongresinin, 1955 yılı Eylül ayında, İstanbul'da yapılması kararlaştırılmıştı. Gelecek olan bin misafire yer bulunması büyük sorun olmuştu. Maliye Bakanı Hasan Polatkan Divan Oteli'nin tamalanması için Vehbi Koç'tan taahhüt mektubu bile almıştı... İşin hafife alınır tarafı kalmamıştı... Bu kritik durum karşısında Vehbi Koç, haziran ayından itibaren bütün işlerini bırakıyor ve yazıhanesini Divan Oteli şantiyesine naklediyordu... Gönderdiği bir tamimle, 'Ben, eylül ayına kadar Divan Oteli inşaatının başında bulunacağım. Bana başka hiçbir iş getirilmemesini rica ediyorum." diye şirket müdürlerini uyarmıştı. Böylece, Divan Oteli inşaatının son döneminde; şantiye şefliğini Vehbi Koç, şef muavinliğini Bursa ve Antalya'nın ünlü eski valisi Haşim İşcan üstlenmişti... Bu gayretli çalışmalar sonunda, gelen misafirlerden doksan kişinin, henüz açılışı yapılmayan Divan Oteli'nde kalması sağlanıyor böylece, Vehbi Koç bir taahhüdünü daha yerine getirmenin onurunu yaşamış oluyordu.
*Can Kıraç, Anılarımda Patronum Vehbi Koç, Milliyet Yayınları,1955
*Haydar Köprülüoğlu, Gün Aşımı, 2004