Sizlerle son 5 yıl boyunca Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı Ulus Tarihi Kent Merkezi'ndeki dönüşümü paylaşmak istiyorum. Bu açıklamayı proje bazında ve kısa bilgiler noktasında yapmaya çalışacağım. Ayrıca, tüm bu projelerin ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi'nin çabaları olduğunu da başta söyleyelim.

Öte yandan ilk gününden itibaren benim de içinde bulunduğum Danışma Kurulu bilgilerine dayalı olarak yapacağını da söylemeliyim.


1. Ulus 100. Yıl Meydanı


Mimari proje yarışması ile elde edilmiş olan 100 yıl çarşısı 2022 yılında üretilmiştir. Projeler kamuoyu  ile paylaşılmış ve 2022 Temmuz itibarıyla çarşının geleceği Başkent mobilya'daki "söz hakkı" üzerinden bir anketle sonuçlandırılmış ve koruma kurulunun 27/7/2023 tarihinde de onaylanmıştır. Meydan tasarımında ana meydan ve farklı katlarda küçük meydanlar oluşturularak birbirlerine amfilerle bağlanmıştır. Proje ile 1. ve 2. Meclis, Ankara palas ve meydan ön plana çıkarılmıştır.


2. Ulus İş Hanı


Ulus iş hanı yine mimari yarışma ile elde edilmiştir ve elbette korunacaktır. Hızla yoksullaşan ve hızla terk edilen Ullus'a yeniden eski canlılığını kazandıracak bir yaklaşımla hanın bir katı Gazi Üniversitesi'ne bir katı Bilkent Üniversitesi'ne tahsis edilerek teknoloji merkezine dönüştürülmüştür. Bir katı da mesleğe yeni başlayan avukatların kullanımı amacıyla Ankara Barosu'na tahsis edilmiştir.


3. Eski Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü


Ulus eski Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü binası detaylı yenileme çalışmaları ile birlikte EGO Genel Müdürlüğü olarak kullanılacaktır. Böylece yoksullaşan ve terk edilen Ullus'a, 900 personeli ile ticaret hayatına canlılık katacaktır.


4. Kale İçi Sokak Sağlıklaştırna


Kalede başlatılan sokak sağlıklaştırma çalışmaları 3 etap halinde gerçekleştirilmektedir. 1. etap ve 2. etap kapsamında toplam 160 binanın restorasyonu öngörülmüştür. 1  etapta 87 binanın restorasyonu tamamlanmıştır. 2. etaptaki 73 binanın yakın zamanda tamamlanması beklenmektedir. Bu restorasyonların daha önce ülkemizde yapılan tüm toplu restorasyonlarından temel farkı; mal sahibi yurttaşların tüm bu yenilemeler için hiçbir bedel ödememeleridir. Yoksulluk nedeniyle doğanın tahribine bırakılmış Ankara Kale yapıları böylece hayata katılmaktadırlar.


Kalın sağlıcakla. 
Devam edecek...