Daha önceki yazımda sakin ve huzurlu bir tatil bölgesi Akyaka’nın önemini anlatmıştım. Muğla’nın sakin turizm bölgesi Akyakalıların imar rantıyla ilgili sorunları var.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 5 Ocak 2024 tarihinde Akyaka için yeni bir İmar Planı Revizyonunu web sitesinde yayınlayarak askıya çıkardı. 5 Şubata kadar askıda kalacak plan değişikliklerine itiraz süreci devam ediyor. Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi Akyaka İmar Planı Revizyonu ile ilgili kararına karşı çıkıyorlar.

Konu hakkında bilgi aldığım Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi sözcüleri Candan Süsoy ve Serdar Denktaş yoğun çalışmalar yapıyor.

Gökova Meclisi Sözcüleri, Bakanlığın ilk kez 2020 yılında gündeme getirdiği plan değişikliği, her ne kadar 'koruma amaçlı' olduğu ifade edilmiş olsa da rant amaçlı hazırlandığını belirtiyorlar. Akyakalıların yoğun itirazı ile karşılaşmış ve Akyakalıların açtığı dava sonunda iptal edilmiş, İptal kararına Bakanlığın yaptığı itiraz Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilerek karar onaylanmış.

Akyakalılar neden itiraz ediyor?

Gökova Çevre Koruma Platformu’nun, Bakanlığın ısrarla çıkarmaya çalıştığı bu plan değişiklikleri neden Akyakalıların tepkisini çekiyor biraz ona bakalım.

Şu an askıda olan ve öncekilerden çok farklı olmayan plan değişikleri ile Akyaka'nın temel sorunlarına hiç bir çözüm getirilmediği gibi sorunları çok daha ağırlaştıracak uygulamalar öngörülüyor:

⦁ Azmak kıyısında restoranların yasa dışı işgalleri, kaçak yapıları kaldırılmak yerine 'günübirlik tesis' olarak plana işleniyor ve yasal hale getiriliyor.

⦁ Ormanların korunması gerekirken orman alanlarında 'konut gelişim alanları' oluşturuluyor.

⦁ Çocuk oyun sahaları, parklar ve meydanlar daraltılarak kamusal alanlar rant alanlarına dönüştürülüyor.

⦁ Konaklama kapasitesi yaklaşık sekiz kat arttırılarak mevcut altyapı sorunlarına çözüm getirmek yerine katlanarak arttırılmasına yol açılıyor.

⦁ Akyaka merkezinde planlanan 4650 araçlık otopark ile yaz aylarında yaşanan trafik kaosunun katlanarak artmasına yol açılıyor. İnsan odaklı değil araç odaklı bir yaklaşımla planlama yapıldığı, Yavaşkent kriterlerinin dikkate alınmadığı anlaşılıyor.

⦁ Her ne kadar son planda adına marina denilmesinden vaz geçilmiş olsa da adeta bir marinaya hizmet vermesi amaçlanan ticari alanlar tesis ediliyor.

⦁ Plan hazırlanırken ne Muğla Büyükşehir Belediyesinin, ne Ula Belediyesinin ne de Orman Bölge Müdürlüğünün uyarıları dikkate alınmıyor.

⦁ Akyaka'nın Yavaşkent statüsü ve Gökova Özel Çevre Korum Bölgesi Yönetim Planı esas alınmadan planlama yapılıyor. 2020 yılında yerel paydaşların katılımı ile hazırlanan ve bizzat Bakanlık tarafından onaylanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planı aslında Yavaşkent kriterleri de dikkate alınarak Akyaka'da yaşanan birçok sorunun çözümüne dair eylem planlarını içeriyor. Yerel sivil toplum örgütlerinin de katıldığı ve desteklediği bu plan nedense Bakanlık tarafından dikkate alınmadan ısrarla o planla tamamen çelişen imar plan değişiklikleri yapılmaya çalışılıyor.

Bakanlık, Yargının verdiği kararı dikkate almalı ve bu rant projesindeki ısrarından vaz geçmeli. Geçekten 'koruma amaçlı' bir plan hazırlamak istiyorsa, Akyakalılara kulak vermelidir.