“Katı Atıkların Ekonomiye Kazanımı” konusunda yazdığım makalem beğenilmiş olacak ki, olumlu yanıtlar almaya başladım.
Bu konuda projeler geliştirmiş olan Murat Güztoklusu’ndan “ Ankara Basının değerli temsilcilerinden Gülşah Bayrak Hanımın Katı Atıkları Yeniden Kullanımı (KAYK) konusundaki duyarlı yaklaşımını alkışlıyor ve devamını diliyorum” diye bir mesaj aldım.
Murat Güztoklusu Katı Atıkları Yeniden Ekonomiye kazandırılması konusunda bir de kitap yazmış ve imzalı olarak göndermiş. Kitabı incelediğimde, evsel atıkların ekonomiye kazanımı projesinin 1992 yılında Çankaya Belediyesi tarafından başlatıldığı ve proje kapsamında Murat Güztoklusu’nun ABD New Jersey Eyaleti Çevre Koruma Bakanlığı’nın daveti doğrultusunda katı atıkların yeniden kazanımı konusunda dünyanın en ileri uygulamalarını yerinde incelemiş. Çankaya Mühye Köyünde kurdukları KAYKEVİ’nde çöpler ayrıştırılmış ve ekonomiye geri dönüşümü sağlamışlar.
Evsel atıkların toplanması, taşınması ve ayrıştırma görevi şüphesiz yerel yönetimlerim görevi. Ancak Çevre Yasasına göre kurumlara ve işletmelere de büyük sorumluluklar getiriyor. Bu nedenle katı atıkların önlenmesi ve çözümlenmesinde halk katılımının sağlanması gerekiyor. Bu çalışmalara halkın katılmasını sağlamak için başta Çevre Bakanlığı, belediyeler ve sivil toplum örgütleri yeni projeler üretmelidir. Okullarımızda öğrencilerimize temiz çevre bilincinin yanı sıra, çöplerin yerinde ayrıştırılması konusunda daha cazip projeler geliştirilmelidir.
Ülkemizde hızlı nüfus artışı, kentleşeme, tüketim alışkanlığı ve eğilimlerinin değişmesi ile çağımızın ve teknolojinin getirdiği yenilikler gibi olgular, özellikle büyük kentlerde katı atık miktarının gittikçe arttığını görüyoruz.
Özellikle katı atıkların miktarındaki artış, ambalaj malzemelerinde görüyoruz. Bunlar kağıt ve plastik maddelerden oluşuyor. TÜİK’in yaptığı bir araştırmada hurda dediğimiz atık kağıtlar ve plastikler eğer projelere uygun olarak toplandığı takdirde yüzde 20’si yeniden kazanıma dönüşüyor ve ekonomiye katkı sağlıyor.
Yine bir araştırmaya göre, 1 ton hurda kağıt 17 ağacın kesilmesini önlüyor. Böylece küresel ve yöresel kirlenmenin azalmasına katkıda bulunduğu gibi, katı atıkları ekonomiye büyük katkı sağladığını görürüz.