Ankara Kent Konseyi’nde, Ulus’un 1/5000’lik İmar Planı Değişikliği Sunum Programı gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş yaptı. Ardından Şehir Plancısı Necati Uyar, yapılan çalışmalar hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

“ANKARA’NIN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASINI KORUMA HEDEFİNDEYİZ”
ABB Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, şehircilik ve kültürel mirasın korunmasına yönelik yapılan bu planlama çalışmasının önemini vurgulayarak, “Bu plan Belediye Meclisinde onaylandığında, Yavuz Mahallesi gibi sorunlu alanlarda rahatça uygulama yapabileceğiz. Şu anda tasarım çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz ki geleceğe de doğrudan uygulama yapabileceğimiz projelerimiz hazır olsun.” ifadelerini kullandı.
“ CUMHURİYET’İN İKİNCİ YÜZYILINDA MODERN BAŞKENT HEDEFİ”
Bekir Ödemiş, Ankara’nın Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında modern bir başkent olarak yeniden şekillenmesini hedeflediklerini belirterek, “Amacımız, hepimizin yaşamaktan onur ve mutluluk duyduğu bir Ankara yaratmak. Kültürel ve tarihsel dokuyu koruyarak, geleceğe aktarılacak yaşayan bir plan hazırlıyoruz.” dedi.

“2023 MAYISI’NDA İHALE GERÇEKLEŞTİRİLEREK SÖZLEŞME İMZALANDI”
Planlama sürecinde şeffaf ve katılımcı bir anlayış benimsendiğini belirten Ödemiş, “Bu planı hazırlarken akademik danışma kurulu oluşturduk. Değerli hocalarımızdan destek aldık. Ayrıca imar, ulaşım ve çevre gibi ilgili daire başkanlıklarıyla toplantılar yapıldı. Tüm meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve uzmanların katıldığı çok sayıda toplantı düzenledik. Son olarak, 2023 Mayısı’nda ihale gerçekleştirilerek sözleşme imzalandı.” detaylarını aktardı.
“ANKARA’NIN TARİHİNİ VE KÜLTÜREL MİRASINI KORUMA ALTINA ALIYORUZ”
Ulus bölgesindeki tarihi ve kültürel zenginliklere de dikkat çeken Bekir Ödemiş, “Plan kapsamındaki 210 hektarlık alanda birinci derece arkeolojik sit alanı ve UNESCO dünya mirası listesine girmiş yerler bulunuyor. Roma Tiyatrosu ve Augustus Tapınağı bunlardan sadece birkaçı. Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi çok değerli kurumlarla Ankara’nın tarihini ve kültürel mirasını koruma altına alıyoruz.” sözlerini dile getirdi.
Şehir Plancısı Necati Uyar konuşmasında, Ulus’un imar planı değişikliklerinin geçmişten bugüne kadar süregelen detaylı bir çalışma sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Uyar, “Başlangıcından itibaren çokça çalışmam, çokça emek var. Uzun uzun ayarlayabilirim. Ben biraz o nihayet sonrası sürecek yapıdan çalışmak istiyorum.” diyerek çalışmanın kapsamlılığını vurguladı.
Uyar, imar planı değişikliği kapsamında alanın tarihsel ve mekânsal önemine değinerek, “Yani bu alanı hemen gözümüzün önünde canlandırmak için şöyle tanımlayabiliriz: İsmet Paşa Mahallesi’ne dayanan, Roma Mahallesi’ne kadar uzanan, sürekli Hamamönü’ne kadar inen bir alan. Batı’da Gençlik Parkı, doğuda Ulus Meydanı’na kadar uzanan bir bölgeden bahsediyoruz.” diye konuştu.
“BU ALAN, ANTİK ÇAĞDAN BU YANA YERLEŞİK BİR BÖLGE"
Ulus’un tarihsel geçmişine dair bilgi veren Uyar, “Bu alan, antik çağdan bu yana yerleşik bir bölge. Roma döneminde en geniş alanlarından biri olan bu bölgede, Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar farklı katmanlar bugüne kadar ulaşmıştır.” ifadelerini kullandı.
Uyar, Ulus’un korunmasına yönelik ilk çalışmaların 1972 yılında başladığını belirterek, “Kent Selçuk sınırını korumaya ilişkin ilk kararlar 1972 yılında alınmış ve o dönemden itibaren kültür envanterleri oluşturulmaya başlanmıştır.” dedi.

Bölgedeki kurumlar arası yetki paylaşımına ve planlama sürecine dair detayları da aktaran Uyar, “Plan sınırları içinde 1. derece ve 2. derece arkeolojik sit alanları bulunuyor. Ayrıca, Atatürk’ün doğumunun 100. yılı kapsamında belirlenmiş 5 bölge var: Millet Partisi’nin olduğu alan 1. bölge, 19 Mayıs 2. bölge, Yeni Türk Partisi 3. bölge, Opera tarafı 4. bölge ve 1. ve 2. meclisin olduğu alan 5. bölge.” ifadelerini kullandı.
“HER BİR BİNA VE SOKAK İÇİN AYRI AYRI TESPİTLER YAPILDI”
Çalışmanın kapsamlı tespitler ve analizlerle desteklendiğini belirten Uyar, “Her bir bina ve sokak için ayrı ayrı tespitler yapıldı. Ulaşım, altyapı, kentsel dokular, yeşil alanlar, tarihi yapıların envanteri detaylı bir şekilde fotoğraflandı ve veri tabanına aktarıldı.” dedi.
Son olarak mahalle sınırlarına da değinen Uyar, “Bugün bu alan üç mahallenin sınırları içinde yer alıyor: Hacıbayram, Kale ve Anafartalar. Ancak eski metinlerde geçen mahalle sınırlarını da çakıştırarak detaylı bir çalışma yaptık.” ifadeleriyle planlama sürecinin detaylı analizlerle şekillendiğini vurguladı.