Trafik konusu ülkemizin kanayan yarasıdır. Hele kural tanımaz, nizam tanımaz trafik magandalarının yol açtığı kazalarda genç yaştaki insanları hayat koparmaları yok mu, insanı derinden üzüyor.
25 yılını trafik polisi olarak geçiren, şimdi ise kaza bilirkişi olan bir kişinin yazsını okudum. Trafik kazalarında bir arpa boyu yol gitmediğimiz anladım.
Bakın ne yazıyor :
“25 yıl trafik polisi halen trafik kaza bilirkişisi ve profesyonel ağır vasıta şoförü olarak trafiğin içindeyim. 40 senedir ne trafik kazalarında azalma, nede trafik bilincinde gelişme sağlanamadı. Değişmeyen tek gerçek ceza ile tedbir almak.
40 yıl önce yaptığımız çalışmalarda sunduğumuz raporlar da TRAFIKTE 3 E FORMULUNDE bir arpa boyu yol alamadık.
1Trafikte Alt yapı,
2-Trafikte Eğitim
3-Trafik İlk Yardım
Yıllardır yazıyorum, ancak anlatıyorum.
Belediyeler Oto park sorunu çözemediler, (oto parksız apartmanlar, siteler iş yerleri)
Otopark olması gereken binaların bodrum katları daire olarak imar ediliyor.
1999 yılı itibari ile ilk, orta ve liselerde Trafik ve çevre bilgisi ders eğitmeni olarak, fakülte mezunu Trafik polisleri olarak okullarda görev yaptık, derse girdik. Uygulama ortadan kaldırıldı. Trafik bilinci bisikletle başlar, mobiletle devam eder, otomobil ile son bulur. İki teker üzerinde denge bilgi sahibi olmayan dört teker üzerinde drift atar, cambaz olur.
Sürücü kursları gerçeği tamamen ayrı bir konu başlığı. Kursa gidilmeden ehliyet verilen, kitaptan çalışırım, annem öğretir, babam öğretir, ben zaten biliyorum diyenlere ehliyetname verilen tek ülkeyiz.
ILK YARDIM bilgisi ve gerekli araçlar sadece fenni muayene günü araçta bulundurulurdu,Şimdi oda mecburi değil, ilk yardım çantası yoksa hafif kusur sayılıyor. Bu resmen, trafik kazası sonucu kan kaybından tampon yapılmasına engel olunarak ölüme davetiyedir.
Sonuç itibari ile en kısa ifadeyle, trafikte düzelme, yaralamalı ve ölümlü kazaların önüne geçmede tedbirler yetersiz hatta lay, lay, lom.
Ceza-i tedbirleri arttıralım çözüm sadece tek basına bu olmamalı. Trafik Şurası yasal olarakyılda en az 1 kez toplanırdı. (Başbakanlık bitti) Şura kaç yıldır toplanmıyor biliyor musunuz 20 yıldır. Fakat askeri şura her yıl toplanmaya devam ediyor, komutanların terfisi trafikteki can kaybından daha önemli”
İnsanları değil motorlu taşıtları ònceleyen adeta onları kutlayan çarpık ulaşım anlayışı değişmeden sorun çözülemez.