Termik Santrallerde kömür ve linyitlerin kullanımıyla enerji elde ediliyor. Ucuz elektrik enerjisi üretmeye olanak sağlayan termik santraller ülkemizde gündemdeki yerini hala koruyor. Termik santraller ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürün yapılardır. Santrallerde suyun ısıtılması sonucu buhar ortaya çıkmaktadır. Bu oluşan buharın gücü türbinleri döndürmekte ve bu harekette elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.
Kömürden elektrik üretmek sanayi devriminden beri elektrik üretiminde yaygın olarak tercih edilen bir yöntemdir ve genellikle diğer kaynaklara göre daha az yatırım, daha hızlı kurulum ve daha ucuz yakıt fiyatı nedeniyle günümüzde de sıkça tercih edilmektedir.
Tüm bu avantajların rağmen kömürden elektrik üretmek kamuoyunda sıkça tartışılan bir konudur. Bu tartışmanın tek sebebi ise kömürün yanması ile ortaya çıkan karbon gazının çevreye verdiği zararlardır.
Türkiye’de kömürden elektrik üretimi yapan 53 termik santral vardır.
Termik Santralin Faydaları
* Suyun buhar haline getirilmesi amacıyla yakıt olarak kömür kullanılmaktadır. Kullanılan kömürde genellikle kalitesiz kömür olmaktadır. Bu da tasarruf edilmesini sağlamaktadır.
* Termik santraller de esas faktör kömür olduğu için kömürün taşınabildiği her alana termik santral kurulması söz konusu olmaktadır.
* Su buharı ile hareket sağlandığı için termik santrallerde bu buhar ile sınırsız elektrik üretme imkanı vardır.
* Kalitesiz kömürlerin ve suyun kullanılması nedeniyle düşük maliyetli ve enerji üretimi kolay bir kaynaktır.
*Ucuz elektrik enerjisi üretmeye olanak vermektedir.
Zararları nelerdir?
Termik santrallerinin en çok tartışılan konusu çevreye ve toprağa verdiği zararlardır. Üretim esnasında atmosfere karbon, sülfür, kül gibi zehirli gazların salınımından ötürü uzun vadede canlı hayatını olumsuz bir biçimde etkilemektedir. Üretim sonrasında ortaya çıkan zehirli gazlar nedeniyle havaya, suya ve toprağa karışan zehirli gazlardan tüm canlılar olumsuz olarak etkilenmekte farklı farklı kanserojen hastalıkların ortaya çıkması ve ölüme dahi neden olabilmesi durumu görülebilmektedir.
*Gıda ürünlerinin yetiştirildiği alanlar termik santral dolayısıyla azalacaktır ayrıca ekili alanlar termik santralin etrafa saçtığı zehirli gazlardan etkilenerek ağır metallerin gıda ürünlerine karışmasına sebep olacak ve insan sağlığını tamamen riske atacaktır.
*Toprağa karışan ağır metaller buradan içme suyuna karışıp uzun vadede insan sağlığının bozulmasına etki yaptığı bilinmektedir.
*Zehirli gazlar ozon tabakasına zarar vermektedir.
* Yanan kömürlerin yarattığı gaz ile hava kirliliği artarak asit yağmurlarının görülme olasılığını arttıracaktır. Soğutma suları için yeraltı sularının kullanılması içme suyu kaynaklarını kurutmakta, atık sıcak sular ise toprak yapısını tahrip ederek canlı yaşamını öldürmektedir.
* Termik santralin çevresindeki ekolojik denge tamamen değişmektedir. Canlı çeşitleri azalarak ekosistemin tamamen bozulmasına sebep olacaktır.
Termik santral tartışmalarının sonlandırmak için baca filtresi gibi daha geleneksel yöntemlerle bu etki azaltılabilir, ayrıca teknolojik gelişmeler sayesinde “temiz kömür” tabiri ortaya çıkmış ve temiz santrallerde kömürün yakılması ile oluşan karbonun farklı şekillerde kullanılması ya da saklanması suretiyle çevresel etkisi minimuma indirilebilir.