Mehtap Şafak ESEN
Yaklaşık 10-12 yıl oldu, bu alternatif terapi yöntemini duyalı.
Aile Dizimi Uzmanı Münevver Özekin’den duyduğumda bi yandan mantıklı gelirken öte yandan da altından kalkılamayacak bir yöntem diye düşünmüştüm. Malum her şeyin ilki pek bi uçurum pek bi yalçın kayalık….
Peki nedir bu Aile Dizimi?
Şimdi ya da daha önceki nesillerde yaşanan göç, travma, yok sayma, haksızlık vb. travmatik olaylar, hem sistemik hem de biriktirilmiş duygular ve davranışlar olarak ortaya çıkabiliyor. Kişi geçmişte yaşanan bir olaya takılı kaldıysa bu olayın fark edilmesini hedefliyor ve bu olayın çözülmesinde daha aktif rol almayı amaçlıyor.
“Kolaylaştırıcı” adıyla anılan terapiler uzmanlarca grup çalışması şeklinde ve belirli aralıklarla yapılıyor.
Aile dizimi terapisi, 1990’lı yıllarda Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan bir psikoterapi yöntemi olduğunu biliyoruz.
Aile dizimi terapisinin çıkışı, bireylerin kuşaklar öncesinden başlayarak atalarıyla görünmez bir damar ile bağlı olduğudur. Bu bağ, bireylerin yaşadıkları olayları, duyguları, geçirdiği psikolojik rahatsızlıkları etkilediği söylenmektedir. Yani kuşaklar öncesinde yaşanan olayların bireylerin bugünkü hayatını etkilediği ve değiştirme gücüne sahip olduğunu savunur. Aile dizimi terapisine göre, aile içerisinde yaşanan olumsuzluklar aile fertlerinin DNA’larına kazınmakta ve bu şekilde nesilden nesle aktarılmaktadır. Bu anlayışa göre bireyleri, doğdukları aileler şekillendirmekte ve bugün oldukları kişi haline getirmektedir. Özetle kaderi miras kalmakta.
Ailelerde ani ve travmatik ölüm, kaza, intihar, şiddet, depresyon, suç işleme, kürtaj, düşük, anne babanın rolü gibi ailenin derinden etkilenmesine neden olan olumsuz olayların yaşanması, aile sisteminde bozulmalara veya aile dizimin de kopukluklara neden olduğu bilgisini paylaşıyorlar. Aile dizimdeki bu bozulmalar ve kopmalar, aile üyelerinin ve gelecek kuşaklardaki aile üyelerinin kaderlerini derinden etkilediğine de vurgu yapılmakta.
Hal böyleyken atalarımızı, kayıplarımızı güzellikle anmak bi nebze de olsa bizi rahatlatır mı sevgili kolaylaştırıcılar?