RTÜK'ün bugün gerçekleştirdiği Üst Kurul toplantısında, bir televizyon kanalında 15 Temmuz'a dair '15 Temmuz İslamcı bir darbe girişimiydi', 'Bu darbenin temel sorumlusu AKP iktidarıdır' ve 'Ben 15 Temmuz'da kutlanacak bir şey görmüyorum. Yok öyle bayram' şeklinde ifadeler kullanılması, kamu sorumluluğuyla bağdaşmayan ve toplumu ayrıştırıcı nitelikte ifadeler olarak değerlendirildi. Söz konusu yayının, 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinde yer alan 'toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez' hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle televizyon kanalına üst sınırdan idari para cezası ve 5 gün yayın durdurma cezası verildi.
Devlet büyüklerine hakaretten yaptırım
Ayrıca, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın 2 ayrı televizyon kanalında devlet büyüklerine ve bakanlara dair sözleri, kişilik haklarına saldırı niteliğinde bulundu. Yayınların, kişi ya da kuruluşları küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içerdiği belirlendi. Bu sebepten 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinde yer alan 'yayınlar insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olmalıdır' hükmü gereğince her iki yayın organına da üst sınırdan idari para cezası verildi. Bir televizyon kanalında ise klip aralarında tanıtımı yapılan bazı kişilerle alakalı incelemede, bu yayınların gizli ticari iletişim niteliğinde olduğu değerlendirildi. 6112 sayılı Kanun'un 9. maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı olduğu saptanan bu durum nedeniyle televizyon kanalına idari para cezası verildi.
Usule aykırı ve müstehcen yayına ceza
Başka bir televizyon kanalında yapılan tele-alışveriş yayınlarının hem kesintisiz 15 dakikalık yayın şartını karşılamadığı hem de günlük yasal süreyi aştığı tespit edilerek idari para cezası uygulandı. Ayrıca dijital bir TV platformunda yayımlanan bir filmde müstehcen unsurlar olduğu ve toplumun genel değerlerine aykırı olduğu saptandı. RTÜK içerik açısından sakıncalı bulunan bu yayınlar dolayısıyla ilgili medya hizmet sağlayıcısına idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası uyguladı.