Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kayseri’de düzenlenen 'İş’te Güvenli Gelecek' programı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı’nda konuştu. Bakan Işıkhan, "Sağlıklı ve güvenli bir çalışma hayatı temel hedefimizdir. Tek bir çalışanımızın dahi mesleği sebebiyle hayatını kaybetmediği bir sistem için yasal düzenlemelerden farkındalık kampanyalarına kadar her türlü uygulamayı hayata geçirmiş durumdayız" dedi.
Bakan Işıkhan’dan Kayseri Programı
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kayseri’ye gelen Bakan Işıkhan, ilk olarak Kayseri Valiliği’ni ziyaret etti. Ardından Erciyes Kültür Merkezi’nde düzenlenen “İş’te Güvenli Gelecek” programı ile “İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı”nın açılışına katıldı. Programa; Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve İSG Genel Müdürü İbrahim Esenkar da katıldı.
“Türkiye Yüzyılı İçin Her Alanda Çalışıyoruz”
Son 23 yılda yapılan çalışmalara değinen Işıkhan, “Ekonomiden ihracata, sanayiden çalışma hayatına kadar her alanda ülkemizi ileriye taşıdık. Oluşturduğumuz yeni istihdam alanları ile refahı tabana yaymaya, sağladığımız ekonomik kazanımları kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kırmızı Çizgi
Bakan Işıkhan, “İş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatının olmazsa olmazı, kırmızı çizgimizdir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde istihdamı artırırken, insan onuruna yakışır koşullar sağlamaya da kararlılıkla devam ediyoruz” diye konuştu.
Her Yıl 3 Milyon Kayıp: ILO Verileri Uyardı
İş kazalarının küresel ölçekte halen önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Işıkhan, “ILO verilerine göre her yıl yaklaşık 3 milyon kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin büyük bölümü işle ilgili hastalıklardan kaynaklanıyor” dedi.
ILO’nun 2024–2030 Stratejisi ve Türkiye’nin Katkısı
ILO’nun kabul ettiği 2024–2030 Küresel İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejisi’ne Türkiye’nin de taraf olduğunu belirten Işıkhan, bu stratejinin ülkelerin ulusal çerçevelerini geliştirmesini, sektörel uyarlamalar yapmasını ve çalışanların fiziksel-ruhsal sağlığını dikkate almasını önerdiğini söyledi.
“Riskleri En Aza İndirmek İçin Adım Atıyoruz”
Bakanlık olarak riskleri en aza indirmek adına her türlü tedbiri hayata geçirdiklerini belirten Işıkhan, “İşin geleceğinden önce işçimizin geleceğini önemsiyoruz. Sağlıklı ve güvenli bir çalışma hayatı için mevzuat düzenlemeleri, teşvik mekanizmaları, rehberlik hizmetleri ve denetimlerle süreci destekliyoruz. İş kazalarına bağlı ölüm oranlarında ciddi bir düşüş sağladık” ifadelerini kullandı.
Fuar Açılışı ve Alan Ziyareti
Konuşmaların ardından Bakan Işıkhan, İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Stantları gezerek bilgi alan Işıkhan, fuar katılımcılarıyla da sohbet etti.