Israfın önlenmesi, kaynaklarımızın daha verimli kullanılması evsel ve sanayideki atıkların ekonomiye nasıl kazanılması konusunda bir dizi yayın yaptım. Bu konuda okuyuculardan olumlu yanıtlar aldım. Evlerde atıkları nasıl ayrıştırdıklarını anlatıyorlar. Öyle anlaşılıyor ki bilinçli tüketiciler atıkları nasıl korudukları ve nelere dikkat etmesi gerektiğini biliyorlar.
Atıkları yeniden değerlendirilmesinde eğitimin şart olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır. Öncelikle hedef kitlelere yönelik uygulamalı eğitim ve bilgilendirme yapılması önemli bir adımdır. Bu konuda kurumlar ve belediyeler halkı bilinçlendirmek için başlı başına bir birim kurmalıdırlar. Belediyelerde nasıl imar müdürlüğü, temizlik işleri müdürlüğü ve park ve bahçeler müdürlüğü olduğu gibi “Sıfır Atık Müdürlüğü” birimi kurulmalıdır.
SIFIR ATIĞIN ÖNEMİ
“Sıfır Atık”, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır.
GÜZEL BİR ÖRNEK
Belediyelerin katı atıkların değerlendirilmesi konusunda büyük görev düştüğünü belirtmiştim. İşte güzel bir örneğini Gölbaşı Belediyesi sergilemiş. Çevre kirliliğini önleyen, ekonomiye de büyük katkısı olan yeni mobil atık getirme merkezlerini ilçenin dört bir yanına yerleştirmiş.
Gölbaşı Belediyesi, böylece Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından başlatılan ’Sıfır Atık’ projesiyle ilgili önemli adımlar atmış. Kağıt, plastik, metal, cam, elektronik, pil ve bitkisel yağlar için ayrı ayrı 7 bölmenin bulunduğu mobil atık getirme merkezleri sayesinde israfın ve çevre kirliliğinin önüne geçilirken aynı zamanda ekonomiye de katma değer sağlanıyor.
“AMAÇ TEMİZ BİR GÖLBAŞI”
Gelecek nesillere daha temiz Gölbaşı bırakmak için gece gündüz çalıştıklarını belirten Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek “ Mobil atık getirme merkezleri, geri dönüşüme vatandaşların da aktif olarak katılım sağlanmasına olanak tanıyarak, toplumun çevre bilincini artırmaktadır. Doğal kaynaklarımızın hızla tükendiği ve çevre kirliliğinin arttığı bu dönemde, vatandaşlarımız da bu bilincin oluşması çok önemli. Atık merkezlerimizin aktif olarak kullanmamız, çevre kirliliğinin azaltılması ve ekosistemlerin korunması gibi önemli hedeflere ulaşmamızda bizlere yardımcı olacaktır. Bu merkezlerin çevre kirliliğini önlemenin yanı sıra ekonomiye de katkıları vardır. Daha temiz bir Gölbaşı ve gelecek için çalışmalarımız devam edecektir. Çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras temiz Gölbaşı olacaktır” diyor.