Ocak ayında mahkemelerce 231 şirket için konkordato geçici mühlet kararı verilirken, bu rakam aylık bazda en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.

Gıda Sektöründe Şok: İş Gıda ve Peyman konkordato istedi

Konkordato başvurusunda bulunan şirketler arasında gıda sektörünün önde gelen isimleri de yer aldı. İş Gıda ve kuruyemiş devi Peyman'ın konkordato başvurusunda bulunması, sektörde büyük yankı uyandırdı. Finansman sorunları ve piyasadaki durgunluğun etkisiyle konkordato ilan eden şirketlerin sayısındaki bu hızlı artış, ekonomik dengeler üzerindeki endişeleri artırıyor.

Tekstil ve plastik sektörleri başı çekiyor

Basın İlan Kurumu verilerine göre, Ocak ayında 165 şirket için kesin mühlet kararı verilirken, 77 şirketin konkordato talebi reddedildi. Aynı dönemde 21 şirket hakkında iflas kararı çıkarken, sadece 10 şirketin konkordatosu tasdik edildi. Geçen yıl en fazla konkordato başvurusunun yaşandığı tekstil sektörü, 2025'in ilk ayında da 16 başvuru ile ilk sırada yer aldı. Dikkat çeken bir diğer sektör ise 15 başvuru ile plastik oldu. Mobilya sektörü 8 başvuru ile üçüncü, sebze meyve toptancıları ise 7 başvuru ile dördüncü sırada yer aldı.

Konkordato Domi̇no Etki̇si̇

"Domino Etkisi" Uyarısı: Alacaklılar zor durumda

Konkordato başvurularındaki bu artış trendi, piyasa aktörlerini tedirgin ediyor. Mali yapısı bozulan firmaların konkordato başvurularının yanı sıra, konkordato müessesesinin kötüye kullanıldığına dair endişeler de yükseliyor.

Reel sektör temsilcileri, konkordato geçici mühlet kararıyla koruma altına alınan firmaların, alacaklılarını da zor durumda bıraktığına dikkat çekerek, konkordato ilan eden şirketlerin piyasaya olan borçlarına ilişkin bir düzenleme yapılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Aksi takdirde, konkordato başvurularının domino etkisi yaratarak daha fazla şirketi olumsuz etkileme riski taşıdığı belirtiliyor.

Halka arz ve konkordato tartışması

Konkordato başvurularıyla ilgili en kritik tartışmalardan biri ise borsaya yönelik olanlar. Geçtiğimiz yıl borsada işlem gören bazı şirketlerin konkordato ilan etmesi, yatırımcılar nezdinde halka arzların güvenilirliğini sorgulatırken, konkordato müessesesinin suiistimal edildiği iddialarını da güçlendiriyor. Özellikle, kısa süre önce halka arz başvurusunda bulunan ancak sonrasında konkordato ilan eden şirketler, bu tartışmaları alevlendiriyor. Mevcut yasal düzenlemeler, borca batıklık hali dışında borçlu şirketlerin halka arzını doğrudan engellemiyor olsa da, bu durum yatırımcı güveni açısından soru işaretleri yaratıyor.

Konkordato Nedir?

Konkordato en basit anlatımıyla borçların ödenemeyeceği durumlarda mahkeme kararı ile borçların ödenebilmesi için taraflar arasında yapılan bir anlaşmadır. Bu anlaşma sayesinde borçlu taraf borçlarını yeniden yapılandırabilir. Konkordato süreci başladığında normal faaliyetlerin bir bölümü kısıtlanır. Konkordato ilan edebilmek ve süreci başlatabilmek için mahkeme ve alacaklıların ortak karara varması gerekir. Konkordato kaldırılmış olan iflas erteleme kurumuna bir alternatif olarak kullanılır.

Konkordato Çeşitleri

Konkordato çeşitleri şu şekildedir:

İflas öncesi konkordato: İflas etmek üzere olan tarafın alacaklılar ile anlaşarak iflası ertelemesi, borçları yapılandırmasıdır.

İflas sonrası konkordato: İflas ettiğini ilan eden tarafın başlattığı konkordato çeşididir. Mahkeme kararı onaylanırsa kişinin iflas ilanı geçersiz sayılır ve kararda belirtilen plan dahilinde borçlar ödenmeye başlanır.

Mal varlığının terkiyle yapılan konkordato: Borçlu kişinin mal varlığını alacaklıların üzerine geçirmesi ile yapılan konkordatodur. Borçlu taraf mallarını terk ederek iflas etmekten kurtulmayı amaçlar. Alacaklı taraflar malları hukuki sınırlar dahilinde nakde çevirebilir.

Tenzilat konkordatosu: Alacaklı tarafın hukuki sınırlar içerisinde alacaklarının belirli bir yüzdesinden vazgeçmesidir.

Altının son durumunu değerlendirdiler
Altının son durumunu değerlendirdiler
İçeriği Görüntüle

Vade konkordatosu: Söz konusu borcun belirli bir vade içerisinde ödenmesini sağlayan konkordatodur.

Karma konkordato: Alacaklı tarafın hem alacaklarının belirli bir bölümünden vazgeçmesi, hem de borçlu tarafa vade tanımasıdır.

Konkordato Hangi Borçları Kapsar?

Konkordato herhangi bir borcu kapsayabilir. Borcun vade tarihi geldiğinde ödenememiş olması gerekir. Konkordato süreci başladığında borçlu taraf plan dahilinde ilerleyerek borçlarını ödemeye başlar. İflas ettiğini ilan eden borçlu borçları ödeyemez, fakat konkordato onaylandığında iflas ilanı düşer ve borçlar ödenmeye başlanır.

Muhabir: HABER MERKEZİ