Muhabir: Samet Eker / Ankara

Ankara’nın merkez ilçelerinden ziyade çevre ilçelerinde doğası ve ekolojik yapısı birbirine benzememekle beraber, birçok endemik bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Ankara aynı zamanda birçok medeniyetin beşiği olmasının yanında, önemli ticaret merkeziydi. Bu durum Ankara’yı bölgenin önemli konumlarından biri haline getirdi. Geçmişten günümüze Ankara, bölgenin önemli yapısını oluşturduğu gibi biz de bugün Ankara’nın tehlike altında korunması gereken önemli endemik bitki türlerini inceleyelim…

GENİŞ COĞRAFYADAKİ BİYOÇEŞİTLİLİK

Ankara birçok bitki türüne bölgesinde ev sahipliği yapmasının yanında sadece kendine özgü bitki türleri şehrin yapısını ve önemini daha da artırıyor. Kurak bir ikliminin olmasının yanında Ankara, çevre ilçelerinde iklim yapısı merkez ile aynı olmayabiliyor. Ankara ili geniş bir coğrafya üzerine kurulu olduğu için doğası ve biyoçeşitliliği fazla. Gelin hep birlikte Ankara’nın tehlike altında olan ve korunması gereken bitki türlerini inceleyelim:

ŞAH CİVANPERÇEMİ

Ankara’nın kendini adını verdiği Ankara Civanperçemi, bin 400 ile bin 800 metre yükseklikte otlak alanlarda, dağlık yamaç bölgelerinde ve nehir kenarlarında yetişir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar. Ülkemizde yetilen 43 civanperçeminden biri olan Ankara Civanperçemi, 2000 yılında keşfedilmiştir. Ankara Şah Civanperçemi olarakta adlandırılıyor. Sağlık alanında kullanılan bitki, kanamalara faydası ile biliniyor. Ankara’nın Polatlı ilçesinde çok nadir alanlarda yetiştiği biliniyor. Vahim, kritik derecede endişe verici durumdadır (CR). Bazı belediyeler tarafından bitki üzerinde özel çalışmalar ilerletiliyor.

BEYPAZARI GEVENİ

Beypazarı Geveni (Astragalus beypazaricus); Ankara'ya özgü endemik bitki türlerinden bir tanesidir. 1998 yılında bilim dünyasına tanıtılmıştır. Beypazarı ve Nallıhan ilçeleri arasında yer alan batı bölgelerinde eğimli alanlarda kendini göstermektedir Vahim, kritik derecede endişe verici durumdadır (CR). Ülkemiz dışında herhangi bir bölgede bulunmuyor ve ülke içindeki dağılışı da çok az. Baklagiller familyasından olan bitki mayıs ayı ortasından haziran ayı ortasına kadar çiçek açar. Rengi mavimsi menekşe rengindedir. 

AYAŞ ÇANÇİÇEĞİ

Ayaş Çançiçeği, 1979 yılında Ayaş’ın 16 kilometre doğusunda bulunmuş ve bilim dünyasına tanıtılmıştır. Ayaş, Aysantıbeli ve Kazan arasında uzanan Jipsli- killi (marnlı) topraklarda kendini gösterir. 5 ile 25 santimetre aralığında görülür. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açar. Mavi renkli bir çançiçeğidir. Vahim, kritik derecede endişe verici durumdadır (CR).

Muhabir: Haber Merkezi