TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 44,38 olarak açıkladığına karşılık, İTO ve ENAG bu oranları sırasıyla yüzde 55,27 ve yüzde 83,40 olarak hesapladı.
Ücret artışları fiyat artışlarının gerisinde kalıyor
Ankara Tabip Odası, TÜİK’in enflasyon verilerindeki düşük hesaplamaların milyonlarca işçi, memur ve emeklinin haklarını gasp ettiğini ifade etti. 2024’ün son 6 aylık dönemi için enflasyon oranı yüzde 15,75 olarak hesaplanırken, işçi ve Bağ-Kur emeklileri için uygulanacak maaş artışı yüzde 15,75, memur ve memur emeklilerine uygulanacak artış ise yüzde 11,54 olarak belirlendi. Ancak bu oranların, gerçek fiyat artışlarıyla karşılaştırıldığında oldukça düşük kaldığı ifade edildi.
Gıda enflasyonu üst sınırda
Özellikle mutfakta hissedilen fiyat artışları, gıda enflasyonunun yoksul kesimlerde büyük bir sorun haline geldiğini ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünya çapında gıda fiyatları 2024’te yıllık yüzde 6,7 artarken, Türkiye’deki gıda fiyatları yıllık yüzde 43,6 oranında arttı. TÜİK, gıda enflasyonunu yüzde 43,58 olarak açıklarken, DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre, düşük gelirli kesimlerde bu oran yüzde 60’ı buluyor. En yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 77,4 olarak belirlendi.
Gıda fiyatlarının yükselmesi halk sağlığını tehdit ediyor
Ankara Tabip Odası, yüksek gıda fiyatlarının halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti. Gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerde, depresyon, halsizlik, bağışıklık sistemi zayıflığı, obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarının arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, halkın beslenme alışkanlıklarının karbonhidrat, yüksek yağ ve basit şeker ağırlıklı öğünlere kaydığı, bunun da sağlık sorunlarını daha da artırdığı ifade edildi.